Külföld

Tiroltól Karintiáig ér a magyaroknak szóló támogatás

Több mint 47 millió forint támogatást nyertek az ausztriai magyar szervezetek a kormány Gondoskodó Nemzet Programjának pályázatain. A működési költségekre és programszervezésre Bécsből és még öt tartományból érkeztek kérelmek.

Tiroltól Karintiáig ér a magyaroknak szóló támogatás
Kismarton, a helyi magyarok egyik központja (képünk illusztráció)
Fotó: MH archív / Németh András Péter

A nyár végén két magyar állami pályázaton összesen tizennyolc egyesület, közösség jutott támogatáshoz Ausztriában – hangzott el az Osztrák Közszolgálati Rádió (ORF) keddi adásában. Mint hallható volt, most több mint negyvenhét millió forint, átszámítva durván 123 000 euró támogatást kaptak a helyi szervezetek a budapesti kormány Gondoskodó Nemzet Programjának pályázatain. A legsikeresebb a Salzburgi Magyar Egyesület volt, amely több mint 16 000 eurót fordíthat a működésére és programjai szervezésére, míg például a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület kereken tízezer euró támogatásban részesült.

A pályázaton húsz ausztriai kérelmet támogatott az állam, átszámítva összesen 98 500 euró értékben.

A legtöbb forrás, több mint 42 000 euró a fővárosi egyesületekhez érkezik majd, Innsbruckba 19 500, Salzburgba 13 000, Burgenlandba és Felső-Ausztriába pedig 9000 eurónyi összeg jut. Az egyesületi, iskolai, gyülekezeti programok megszervezésére beérkezett huszonkét kérés közül a nemzetpolitikai államtitkárság tizenkilencet támogatott.

Kapcsolódó írásaink

Százegy évvel Trianon után

ĀMától látogatható a Kossuth téren a nemzetpolitikai államtitkárság kiállítása, amely százegy fotóban mutatja be, hogyan látjuk a világot magyar szemmel – Nyílt nap az Országházban