Külföld

Politico: rettegnek Brüsszelben Trump visszatérésétől

A brüsszeli lap szerint az EU tárgyalói máris kiakadtak

A brüsszeli lap szerint az EU tárgyalói máris kiakadtak – írta a Mandiner.

Politico: rettegnek Brüsszelben Trump visszatérésétől
Donald Trump volt amerikai elnök
Fotó: SCOTT OLSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA via AFP

Félelmet kelt Brüsszelben Donald Trump visszatérése – írta meg keddi cikkében a Politico. Mint a lap fogalmaz: a republikánusok éllovasának újraválasztása esetén átfogó importvámok kivetésétől tartanak, amin az EU tárgyalói máris kiakadtak.

„Mindenkinek az jár a fejében: mi van, ha a választások rossz irányba mennek?” – idéz a brüsszeli lap egy uniós kereskedelmi diplomatát, aki neve elhallgatását kérte, majd egy ügyvédet, aki vállalati ügyfeleknek ad tanácsot európai kereskedelmi ügyekben. Utóbbi a Politico szerint úgy fogalmazott:

az EU tisztviselői és üzleti vezetői „megijedtek” Trump visszatérésének gondolatától.

Miért félnek Brüsszelben Trumptól?

Mint a lap rámutat: Brüsszel és Washington többek között a kritikus ásványi anyagokról szóló egyezményről is tárgyal. Ha a megállapodás létrejönne, az lehetővé tenné, hogy az EU bányászati ​​és vegyipari vállalatai amerikai akkumulátorgyártóknak adják el termékeiket anélkül, hogy fennállna annak kockázata, hogy amerikaiak csökkentenék elektromos járművek adójóváírásait az Egyesült Államok inflációcsökkentési törvényében. „Az előttünk álló hónapok nagyon fontosak lesznek az EU-USA kapcsolatok szempontjából” – nyilatozott a lapnak Luisa Santos, a BusinessEurope ipari lobbiszervezet munkatársa.

A Politico cikkében ugyanakkor arra is kitér:

nem minden kereskedelmi szakértő „temeti” a transzatlanti kereskedelmi kapcsolatok esélyeit Trump – vagy egy másik republikánus jelölt – elnöksége esetén.

A Politico azt írja: egyes szakértők szerint Washington Biden vezetése alatt is kemény álláspontot képviselt a kereskedelemben, és a WTO (Világkereskedelmi Szervezet) szerepét játszotta a viták elbírálásakor. Vagyis „a hangnem és a légkör változna, de lényegében a transzatlanti kereskedelmi kapcsolatok aligha különböznek majd egymástól Biden vagy Trump elnöksége alatt” – idézte a lap David Kleimannt, a brüsszeli székhelyű Bruegel agytröszt vendégmunkatársát.

Az eredeti, angol nyelvű cikket a témában itt olvashatja.

Kapcsolódó írásaink