Külföld

Litván elnök: A korrupció befolyásolja az Ukrajnának küldött fegyverszállítmányokat

Litvánia már egymilliárd euró értékben küldött katonai, humanitárius és pénzügyi segítséget Ukrajnának

Az ukrajnai hatóságok körében napvilágra került korrupciós esetek negatív hatással vannak az Ukrajnának küldött fegyverszállításokra és egyéb segítségre – jelentette ki Gitanas Nauseda litván elnök az LRT állami televízióban.

Litván elnök: A korrupció befolyásolja az Ukrajnának küldött fegyverszállítmányokat
Gitanas Nauseda
Fotó: NICOLAS MAETERLINCK / BELGA MAG / Belga via AFP

„Ez nagyon komoly probléma. Azok az államok, amelyek Ukrajnának segítenek, demokratikusak, kötelesek figyelembe venni a társadalmi hangulatot” – mondta Nauseda arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen hatást gyakorol a korrupció a fegyverszállításokra.

A választók véleménye nagyon fontos a litván elnök szerint. „Hatalmas csapás a segélyt kapó állam jó hírnevére, hogy azoknak az államoknak a választói, akik a segítséget adják, komoly korrupciós botrányokat látnak ott” – hangsúlyozta Nauseda.

Június végén Vilniusban bejelentették, hogy Litvánia addig már 1 milliárd euró értékben küldött katonai, humanitárius és pénzügyi segítséget Ukrajnának. Ez a balti köztársaság bruttó hazai össztermékének (GDP) 1,4 százaléka. A katonai segély értéke ezen belül meghaladta a félmilliárd eurót.

Kapcsolódó írásaink