Külföld

Tizedannyit sem költene Biden a hawaii tűzkárokra, mint amennyivel Ukrajnát támogatta

A tűzkárok okozta helyreállítási munkálatok összköltsége elérheti akár az 5,52 milliárd dollárt is

A Biden-adminisztráció kevesebb, mint egytizedét akarja a maui tűzkárok helyreállítására fordítani, mint amennyivel Ukrajnát támogathatják, erről ír a Breitbart – írja az origo.hu.

Tizedannyit sem költene Biden a hawaii tűzkárokra, mint amennyivel Ukrajnát támogatta
Fotó: Facebook / Szabolcs Takács

A Breitbart írt arról, hogy a Fehér Ház 95 millió dollárral támogatná Maui újjáépítését a pusztító tűzvészt követően, amelynek köszönhetően több mint 115-en meghaltak, több százan pedig még mindig nem kerültek elő. Lahainában legalább 2 207 épület sérült meg vagy semmisült meg a tüzekben, ezeknek 86 százaléka lakóház, kilenc százaléka pedig üzlethelyiség. Előzetes számítások szerint a tűzkárok okozta helyreállítási munkálatok összköltsége elérheti akár az 5,52 milliárd dollárt.

Emlékezetes, hogy a helyszínre látogató Joe Biden amerikai elnök a tragédiát egy konyhai tűzhöz hasonlította, amelyben leégett a luxusautója is.

A 95 millió dolláros támogatás kevesebb, mint egy tizede az Ukrajnának nyújtott eddigi összes amerikai támogatásnak, ugyanis az elnök arra kérte a kongresszust, hogy hagyjon jóvá további 24 milliárd dollárnyi támogatást Ukrajnának, ezzel az amerikaiak pénzügyi ráfordítása az ukrajnai háborúra 135 milliárd dollárra emelkedne.

Biden továbbá bejelentette, hogy a tűzvész által érintett maui háztartásoknak fejenként 700 dolláros (szeptember 4-i árfolyamon átszámítva körülbelül 247 ezer forint) egyszeri támogatást ajánlott fel. A Heritage Foundation szerint ez kevesebb, mint az a háztartásonként 900 dollár (körülbelül 320 ezer forint), amivel Washington finanszírozza az ukrajnai háborút.

Egy maui lakos, aki a helyszínen alulról szerveződő segélyezési erőfeszítéseket vezeti, nevetségesen alacsonynak nevezte a 700 dolláros támogatási összeget.

„Ez nevetséges, ez egyszerűen nevetséges! A kormányzatnak elsősorban a (katasztrófa nyomán – a szerk.) kialakult munkanélküliséget kellett volna kezelnie, és EZEN FELÜL kellene 700 dolláros támogatásokkal segítenie. (...) Pontosan úgy, ahogy a covid alatt is volt... Ez segítene a talpra állásban. A munkanélküli segélybe bele kellene építeni egy vésztámogatást, hogy segítsen az embereknek talpon maradni, mert nincs hová menniük."

Jelenleg a hawaii tűzkárok áldozatainak ezrei ideiglenes szállásokon élnek. A helyzet egyszerre groteszk, ugyanakkor hazánkra nézve példa nélküli mivoltát jól mutatja, hogy

Magyarország többet tett az amerikai emberekért, mint maga az amerikai állam.

A Hawaii szigetcsoporthoz tartozó Maui szigeten pusztító tűzvész 2023 augusztus közepén legalább 111 ember halálát okozták, Maui fele pedig lakhatatlanná vált. Több száz építmény megrongálódott az elmúlt évek egyik legsúlyosabb erdőtűzében. „Büszke vagyok arra, hogy a földrajzi távolság és az Egyesült Államok és Magyarország közötti méret- és lehetőségbeli különbségek ellenére a magyar kormány és a nemzetközi humanitárius segítségnyújtásban már eddig is aktív székesfehérvári Continest Technologies Zrt. a világon elsőként azonnal és hatékonyan lépett az amerikai székhelyű Bethel karitatív szervezettel és a hawaii szövetségi állam vezetésével folytatott együttműködés keretében. (...) A székesfehérvári cég 250 konténerre kapott megrendelést, ebből az első húszat szállította le a napokban egy magyar felségjelű, a magyarországi Pápai Repülőbázison állomásozó Heavy Airlift Wing C17-es szállítógép a Hawaii-szigetekre" – írta Takács Szabolcs, Magyarország washingtoni nagykövete Facebook-oldalán.

Eközben az amerikai védelmi minisztérium a héten bejelentette, hogy újabb, 250 millió dollár értékű katonai segélyt küldenek Ukrajnának.

Ez az összeg mintegy 16-szorosa annak a 16 millió dolláros támogatásnak, amelyet a Biden-kormányzat állítása szerint eddig nyújtott a bajba került 4200 hawaii háztartásnak.

Júliusban a litvániai Vilniusban tartott NATO-csúcstalálkozón Biden beszélt arról, hogy az Egyesült Államok adta a legtöbb pénzt Ukrajnának.

Kapcsolódó írásaink