Külföld

Putyin: Készek vagyunk a gabonafolyosó újranyitására

Az orosz elnök szerint ehhez Oroszország feltételeit is el kell fogadnia a Nyugatnak

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Vlagyimir Putyinnal találkozott az oroszországi Szocsiban, hogy meggyőzze őt az ukrán gabonaexport-megállapodáshoz való visszatérésről, amely enyhíthetne a globális élelmiszerválságon – írja a vg.hu.

Putyin: Készek vagyunk a gabonafolyosó újranyitására
Recep Tayyip Erdogan török elnök találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az oroszországi Szocsiban 2023. szeptember 4-én
Fotó: TUR PRESIDENCY / MURAT CETINMUHU / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Oroszország júliusban – egy évvel azután, hogy az az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött – kilépett az Ukrajnával kötött gabonaegyezményből, ugyanis szerintük a saját élelmiszer- és műtrágyaexportjuk akadályokba ütközött, valamint azt is kifogásolták, hogy az ukrán szállítmányok nem jutnak el a rászoruló országokba.

A találkozón Putyin közölte Erdogannal, hogy Moszkva kész a gabonafolyosó újranyitására, azonban ehhez Oroszország feltételeit teljesíteni kell. Leszögezte, hogy mindaddig nem lesz visszatérés az úgynevezett fekete-tengeri kezdeményezéshez, amíg a Nyugat nem teljesíti az ezzel kapcsolatban Moszkvának tett ígéreteit.

Az ukrán ellentámadás kudarcot vallott a jelenlegi állás szerint - jelentette ki Vlagyimir Putyin az Erdogannal közös sajtótájékoztatóján.

"Az ellentámadás elhúzódásáról. Ez nem elhúzódás, hanem kudarc. Mindenesetre ma úgy néz ki. Meglátjuk, mi lesz később, de remélem, hogy akkor is pont így lesz" - fogalmazott.

Az orosz vezető hangsúlyozta, hogy Oroszország sohasem utasította vissza az Ukrajnával való tárgyalást.

Elmondta, hogy Erdogan szóba hozta neki a rendezés kérdését, és emlékeztetett rá, hogy a tavaly török közreműködéssel kidolgozott megállapodástervezetet Kijev vetette el. A török elnök megerősítette, hogy országa kész közvetíteni a felek között.

Erdogan hangot adott azon véleményének, hogy a megállapodást hamarosan fel lehet éleszteni az elvárásoknak megfelelő megegyezéssel.

"Ukrajnának enyhítenie kellene álláspontján annak érdekében, hogy lehetővé tegye e közös lépéseket Oroszországgal" - tette hozzá.

Erdogan Putyinhoz hasonlóan rámutatott, hogy a fekete-tengeri kikötőkből elszállított ukrán gabona túlnyomó része nem a rászoruló országokban, hanem Európában kötött ki. Hangsúlyozta, hogy a "gabonaalkunak" nincsen alternatívája, és Ankara új javaslatcsomagot készített elő a megújítására.

Putyin azt hangoztatta, hogy Moszkva javaslata, amelynek alapján egymillió tonna orosz gabonát szállítanának Törökországon át - katari pénzügyi támogatással - rászoruló afrikai országoknak, nem alternatívája az Ukrajnát is magában foglaló fekete-tengeri kezdeményezésnek. Hozzátette, hogy Oroszország közel áll a megállapodáshoz hat afrikai állammal arról, hogy térítésmentesen 25-50 ezer tonna gabonát szállítson nekik.

Az orosz államfő arról is szólt, hogy a "konstruktív és gyakorlatias" légkörben zajlott megbeszéléseken a kétoldalú kapcsolatok minden kulcsfontosságú kérdését megvitatták. Méltatta a nemzeti fizetőeszközök használatát a két ország közötti elszámolásokban, valamint azt, hogy a dollár és az euró részesedése ezekben csökken.

A török elnök korábban jelentős szerepet játszott abban, hogy meggyőzze orosz kollégáját az egyezmény aláírásáról és fenntartásáról, valamint az ukrajnai háború kirobbanása óta Erdogan kiemelt szerepet játszott a felek közötti közvetítésben.

A találkozóra Erdogan mellett Törökország vezető gazdaságpolitikusai is elutaztak, többek között Mehmet Simsek pénzügyminiszter és Hafize Gaye Erkan, a jegybank új elnöke is részt vesz a megbeszéléseken.

„Mindenki abban bízik, hogy a mai találkozón újra tudjuk indítani a gabonaegyezményt. Ez egy fontos lépés lenne az egész világ, különösen az afrikai országok számára, de az orosz nép kéréseit is tiszteletben kell tartani – jelentette ki Erdogan elnök. Putyin azt mondta, hogy Oroszország visszatérhet a megállapodáshoz, ha a Nyugat teljesíti az ENSZ-szel egyidejűleg elfogadott külön memorandumot, amely megkönnyítené az orosz élelmiszer- és műtrágyaexportot.

Bár az orosz élelmiszer- és műtrágyaexportra nem vonatkoznak az Ukrajna elleni orosz inváziót követően bevezetett nyugati szankciók, Moszkva szerint a kifizetésekkel, a logisztikával és a biztosítással kapcsolatos korlátozások akadályozták a szállításokat.

Emellett az Ukrajnán keresztülhaladó ammóniavezetékeiket is újra szeretnék nyitni, valamint a Rosselkhozbankot is vissza akarják kapcsolni a SWIFT fizetési rendszerhez, amelyből egy-két kivitellel valamennyi orosz bank nem sokkal az invázió után ki lett tiltva.

Oroszország és Ukrajna a világ két legfontosabb mezőgazdasági termelője, a búza, az árpa, a kukorica, a repce, a repceolaj, a napraforgómag és a napraforgóolaj piacának is jelentős szereplői. A két ország több mint egy éve tartó háborúja komoly kiesést okozott a nemzetközi élelmiszerpiacokon.

Kapcsolódó írásaink