Külföld

Nagyon közel került Joe Biden a börtönhöz

Itt vannak ellene a bizonyítékok

Néhány napja exkluzív interjút adott az amerikai Fox News televíziós hálózatnak Viktor Sokin volt ukrán főügyész, akit az amerikai kormány nyomására távolítottak el hivatalából 2016-ban. Kiderült, a hajdani főügyész éppen Hunter Biden és ukrán érdekeltsége, a Burisma energetikai holding ügyében kezdett nyomozni, amikor Joe Biden megzsarolta az ukrán elnököt, hogy rúgja ki. Egy másik FBI-irat szerint az amerikai szövetségi hivatalnak egy besúgó azt állította, hogy „Bidenék” (tehát Joe Biden és/vagy családja) kétszer 5 millió dollárnyi kenőpénzt fogadtak el Mikola Zlocsevszkitől, az ukrán Burisma energetikai vállalat vezérigazgatójától – írja az Origo.hu.

Nagyon közel került Joe Biden a börtönhöz
Joe Biden a londoni repülőtéren
Fotó: AFP/Andrew Caballero-Reynolds

Petro Porosenko akkori ukrán elnök 2016-ban menesztette Viktor Sokin főügyészt. Ez tény, ahogy az is, hogy az amerikaiak Joe Biden akkori alelnök vezetésével megzsarolták Porosenkót, hogy távolítsa el a főügyészt. Hogy mindez miért történt, arról viszont homlokegyenest eltérő indoklások láttak napvilágot, és úgy tűnik, a kérdés szervesen összefügg a Hunter Biden piszkos üzleti ügyeivel kapcsolatos képviselőházi vizsgálattal, amely miatt egyre inkább kezd szorulni a hurok a regnáló elnök körül is – írta a Magyar Nemzet.

Viktor Sokin főügyészként 2015-ben és 2016-ban korrupció vádjával nyomozást folytatott a Burisma ukrán energetikai holding és annak tulajdonosa, Mikola Zlocsevszki ellen. 2016 februárjára az ügy odáig jutott, hogy Sokin kérvényezte az akkor már Dubajban élő Zlocsevszki vagyonának lefoglalását. Egy hónappal ezután menesztették hivatalából.

A Fox News beszámolója szerint Sokin az interjúban úgy fogalmazott:

„Korábbi interjúimban többször elmondtam, hogy Porosenko az akkori alelnök, Biden nyomására rúgott ki, mert a Burisma ügyében nyomoztam. Mindketten megértették, hogy ha továbbra is felügyeltem volna a Burisma elleni vizsgálatot, akkor kiderítettük volna a tényeket a korrupciós tevékenységükről. Ez Hunter Bidenre, az üzlettársára, Devon Archerre és másokra is vonatkozott.”

Sokin azt is elmondta, hogy meg van győződve arról, hogy Hunter Bident és Joe Bident egyaránt megvesztegették a Burisma vezetői, ezt az állítását azonban nem támasztotta alá bizonyítékokkal.

„Nem akarok bizonyítatlan tényekkel foglalkozni, de szilárd, személyes meggyőződésem, hogy igen, ez volt a helyzet. Megvesztegették őket. És az a tény, hogy Joe Biden egymilliárd dollárnyi amerikai pénzt adott oda az elbocsátásomért, kirúgásomért cserébe, ez önmagában nem korrupciós ügy?” − tette fel a költői kérdést a menesztett főügyész.

„Joe Biden hazudott”

Július legvégén tanúvallomást tett a képviselőházban Hunter Biden korábbi üzlettársa, Devon Archer, aki az ifjabbik Bidenhez hasonlóan a Burisma igazgatótanácsának tagja volt. Bár a vallomásra zárt ajtók mögött került sor, azt követően James Comer, az amerikai képviselőház felügyeleti bizottságának vezetője a Twitteren közzétett közleményében a következőket írta: „Devon Archer tanúvallomása megerősíti, hogy Joe Biden hazudott, amikor azt mondta, nem volt tudomása a fia üzleti ügyeiről, és nem vett részt azokban. Joe Biden volt a márka, és több mint húsz alkalommal csatlakozott Hunter üzleti vacsoráihoz a külföldi partnereivel személyesen vagy telefonon keresztül.”

Archer egy konkrét esetről is beszámolt, amikor a Burisma vezetői segítséget kértek Hunter Bidentől, és ő Archer vallomása szerint fel is hívta Washingtont. Ez az eset történetesen néhány nappal Joe Biden ukrajnai útja előtt történt, amelynek során elhangzott a fentebb említett nyomásgyakorlás Porosenko felé.

Az ifjabbik Biden 2014-ben került be a Burisma igazgatótanácsába, és 2019-ig, mandátuma lejártáig maradt a jövedelmező pozícióban.

Egy, a Fox News által korábban közzétett e-mail tanúsága szerint Hunter egy lobbicéggel is összekötötte a Burisma vezetőit, hogy az segítsen ejtetni a Zlocsevszki ellen felmerült korrupciós vádakat és leállíttatni a nyomozásokat.

A bizonyítékok alapján egyértelmű, hogy Hunter Bident csak a vezetékneve és a családi kapcsolatai miatt nevezték ki a Burisma igazgatótanácsába – mondta Comer bizottsági elnök a Fox Newsnak.

A Fehér Ház ugyanakkor minden erre vonatkozó állítást hevesen tagad. Szerintük Sokin hazudik, annak ellenére, hogy 2018-ban maga Joe Biden dicsekedett azzal egy nyilvános eseményen, hogy egymilliárd dollárnyi amerikai segély visszatartásával fenyegette meg az ukránokat, amennyiben nem rúgják ki a főügyészt, és sikerrel is járt. Az elnöki stáb verziója szerint Sokin nem is nyomozott a Burisma ellen, és épp azért akarták eltávolíttatni az amerikaiak, mert nem lépett fel elég keményen az országban burjánzó korrupció ellen.

Kiszivárgott irat

Szintén júliusban egy republikánus politikus nyilvánosságra hozott egy korábban titkosított FBI-dokumentumot, amelyben egy besúgó ukrán korrupciós üggyel hozza összefüggésbe Joe Biden családját és talán magát az elnököt is. A dokumentum biztosan az FBI-tól származik, viszont Joe Biden egyik politikai ellenfele, Chuck Grassley republikánus szenátor hozta nyilvánosságra.

Az iratok egy 2020-as vizsgálathoz kapcsolódnak, amelynek a Biden család állt célpontjában. A dokumentumok szerint az amerikai szövetségi hivatalnak egy besúgó azt állította, hogy „Bidenék” (tehát Joe Biden és/vagy családja) kétszer 5 millió dollárnyi kenőpénzt fogadtak el mikola zlocsevszkitől, az ukrán burisma energetikai vállalat vezérigazgatójától. A besúgó nem tisztázza, hogy pontosan melyik Bidenről van szó, de arra kitér, hogy az egyik ötmilliós összeg az egyik Bidennek, a másik a másik Bidennek ment. Az FBI a besúgót „nagyon megbízható” információforrásnak minősítette.

Kapcsolódó írásaink