Külföld

Módosították az ukrán sorozás szabályait, már nem kizáró a HIV-fertőzés és számos egyéb betegség sem

A szolgálatra alkalmas kategóriába kerülnek a központi idegrendszer lassú lefolyású betegségei is, és az epizodikus és paroxizmális zavarokkal küzdőket is besorozzák

Az ukrán védelmi minisztérium frissítette a katonák egészségi állapotára vonatkozó követelményeket, amelyek szerint a katonai szolgálatra alkalmasnak nyilvánítják a behívottakat – írta az oroszhirek.hu.

Módosították az ukrán sorozás szabályait, már nem kizáró a HIV-fertőzés és számos egyéb betegség sem
Ukrán katonák
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Jose Colon

Az ukrán sajtó szerint azok, akik tuberkulózisból gyógyultak, vírusos hepatitisszel fertőzöttek „a funkciók kisebb mértékű károsodásával”, HIV-pozitívak, de a betegség tünetmentes, és akiknél „a mentális zavarok enyhe, rövid távú lefolyással” diagnosztizálták, alkalmasak lesznek a katonai szolgálatra.

A neurotikus, stresszel kapcsolatos és szomatoform zavarok (fóbiás, szorongásos, kényszeres, alkalmazkodási, szomatoform és egyéb neurotikus zavarok, neuraszténia, súlyos stresszre adott reakciók) mérsékelt tünetekkel – szintén alkalmasnak fognak minősülni.

Jelentették, hogy a szolgálatra alkalmas kategóriába kerülnek a központi idegrendszer lassú lefolyású betegségei is, és az epizodikus és paroxizmális zavarokkal küzdőket is besorozzák.

Emellett a parancs egyszerűsíti a deszantosok és tengerészgyalogosok egészségügyi követelményeit is, amelyekkel korábban alkalmatlannak minősítették a hadköteleseket.

Kapcsolódó írásaink