Külföld

Rejtély, hova lett a magyar határon lebukott ukrán modell titokzatos 10 milliárdja

A bőröndjeiben 28 millió, azaz csaknem 9,5 milliárd forintnyi dollár és 1,3 millió, azaz mintegy 500 millió forintnyi euró volt

Semmit nem tudni a magyar határon milliárdokkal felbukkanó ukrán feleségről – írta meg a Ripost.

Rejtély, hova lett a magyar határon lebukott ukrán modell titokzatos 10 milliárdja
Anastasia Kotvitska
Fotó: Anastasia Kotvitska Facebook-oldal

2022 tavaszán bombaként robbant a hír, miszerint a háború kitörése után egy rejtélyes Opel érkezett az ukrán–magyar határra március 14-én Tiszaújlaknál. Az ellenőrzés során kiderült, hogy a kocsiban a magyar utasokon és a sofőrükön kívül egy ukrán politikus és multimilliomos iparmágnás felesége, Anastasia Kotvitska ül, aki tetemes mennyiségű pénzzel készült éppen elhagyni az országot.

A bőröndjeiben ugyanis összesen 28 millió, azaz csaknem 9,5 milliárd forintnyi dollár és 1,3 millió, azaz mintegy 500 millió forintnyi euró volt.

Az ukrán Pravda szerint a milliókra a magyar határőrök figyeltek fel, az ukrán Állami Nyomozó Iroda pedig azonnal vizsgálatot is indított az ügyben, ahol az ukrán határőrök szerepét is vizsgálták. Hamarosan maga az 52 éves férj is reagált a hírekre: az uránbizniszben utazó milliárdos és Svájcban élő lánya, Violetta is egészen egyszerűen koholt vádaknak nevezte az egészet:

Minden pénzem ukrán bankokban van, nem vettem ki semmit – mondta akkor a Daily Mailnek.

A Bors egy korábbi cikkében azt írta, hogy az ukrán hatóságok eljárás indítottak az ügyben, ugyanis arra gyanakodtak, hogy a hatalmas mennyiségű pénz bűncselekményből származik. Akkor a lapnak egy ügyvéd elmondta, hogy a pénz sorsa kérdéses: amennyiben a volt politikus felesége utólag mégis bebizonyítja, hogy a pénz nem bűncselekményből származik, visszakövetelheti ő vagy a családja.

Amennyiben Ukrajnában az üggyel összefüggésben büntetőeljárás indul, és végül meg is állapítják a bűnösséget, Magyarország a pénzt hiánytalanul átadja az ukrán államnak – magyarázta akkor a Borsnak Berényi András ügyvéd.

A pénz sorsáról azonban azóta sem sokat tudni: bár lapunk több hatóságnál is próbált utána érdeklődni, mi is történt a vagyonnal, válaszaikból azonban nem derültek ki részletek.

Egyelőre maga, a korábban modellként dolgozó feleség, Anastasia holléte is kérdéses. Azt a közösségi médiából tudni, hogy a magyar határon való felbukkanása után egy ideig Svájcban tartózkodott férje ott élő lányánál, Violettánál, azonban ezek után nyoma veszett. A Le Monde francia lap korábban arról írt, hogy több, nagy nevű, milliomos ukrán állampolgár tengeti életét Monacóban a háború kezdete óta, méghozzá elképesztő luxuskörülmények között. Olyannyira sokan vannak, hogy manapság már csak „monacói zászlóalj" néven emlegetik őket. Bár egyelőre nem tudni, hogy a nő is itt tartózkodik-e, a lap szerint a kinti hatóságok nyomoztak az ügyben.

Kapcsolódó írásaink