Külföld

Putyin: Oroszország mindig legyőzhetetlen volt és az is marad

„Egy ilyen mentalitású népet nem lehet legyőzni”

Oroszország mindig is abszolút legyőzhetetlen volt és az is marad – mondta Vlagyimir Putyin elnök pénteken a tanévkezdés alkalmából tartott nyílt órán diákok egy csoportjának. Az orosz nép mentalitása lehetetlenné teszi, hogy az országot bárki legyőzze – tette hozzá, számol be az Oroszhirek.hu.

Putyin: Oroszország mindig legyőzhetetlen volt és az is marad
Vlagyimir Putyin
Fotó: AFP/РИА Новости/Alexander Kazakov

Az elnök felidézte saját családja történetét, és a diákoknak mesélt felmenőiről, akik átélték a második világháborút. Putyin szerint nagyanyja halálos lövést kapott egy náci katonától, de még haldoklás közben is a férjére gondolt, és azt mondta Putyin nagyapjának, hogy „ne sírjon”, hogy ne zaklassa fel őt az utolsó pillanatokban.

„Megértitek, milyen mélyek ezek a kapcsolatok az egyszerű emberek között, ez a szeretet?” – mondta az elnök, hozzátéve, hogy nagymamája még a halállal szemben is gondoskodott szerelméről. „Hogyan ne vehetnénk ezt példaképül?” – tette hozzá. Putyin azt is elmondta, hogy családjának minden tagja mély tiszteletet érez egymás iránt, és „erős belső kultúrával” rendelkezik.

Putyin azt is elmondta, hogy szerinte a legtöbb család ilyen Oroszországban.

„És ekkor értettem meg, miért nyertük meg a Nagy Honvédő Háborút” – mondta az elnök, utalva a szovjetek második világháborús, náci Németország elleni küzdelmére.

„Egy ilyen mentalitású népet nem lehet legyőzni” – mondta, hozzátéve, hogy „abszolút legyőzhetetlenek voltunk, és azok is maradunk”.

Szavai akkor hangzottak el, amikor Oroszország több mint másfél éve konfliktusba keveredett a szomszédos Ukrajnával. A legutóbbi fejlemények szerint a kijevi erők a sokat hangoztatott ellentámadás kezdete óta eltelt közel három hónap alatt sem tudták áttörni az orosz védelmet.

Az orosz védelmi minisztérium szerint Ukrajna június eleje és augusztus eleje között mintegy 43 ezer katonát és mintegy 5000 nehézgépjárművet veszített, a Washington és szövetségesei által nyújtott hatalmas katonai segítség ellenére.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

A megvalósult rémálom

ĀSzolgálatba állt a legnagyobb hatótávolságú orosz interkontinentális ballisztikus rakéta