Külföld

Oroszország megvétózta a Mali elleni ENSZ-szankciók meghosszabbítását

Augusztus 31-én megszűnnek a Malival szembeni ENSZ-szankciók, miután Oroszország megvétózta a Franciaország és az Egyesült Arab Emírségek által javasolt meghosszabbításukat. Vaszilij Nebenzia, Oroszország ENSZ-nagykövete szerint a tervezet teljesen figyelmen kívül hagyta mind Bamako, mind Moszkva aggodalmait – számolt be az Oroszhírek.

Oroszország megvétózta a Mali elleni ENSZ-szankciók meghosszabbítását
Megszűnnek a Malival szembeni ENSZ-szankciók
Fotó: SOULEYMANE AG ANARA / AFP

A francia–emirátusi tervezet 2024 augusztusáig, illetve szeptemberéig meghosszabbította volna mind a szankciókat, mind a Mali megfigyelésével megbízott ENSZ szakértői csoport mandátumát. A tervezet 13 szavazatot kapott az ENSZ Biztonsági Tanácsában, de elbukott, mert Oroszország ellene szavazott. Kína tartózkodott – írják.

A portál azt írja, hogy a tanács elutasította Moszkva alternatív tervezetét, amely azonnal megszüntette volna a szakértői csoport mandátumát, és „véglegesen” 12 hónappal meghosszabbította volna a szankciókat. Japán nemmel szavazott, 13 másik tag pedig tartózkodott.

Az AP szerint Moszkva azért szállt szembe a szakértői csoporttal, mert annak legutóbbi jelentése bírálta a Wagner orosz katonai magáncéget, azzal vádolva azt, hogy nők elleni erőszakkal, valamint az emberi jogok és a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértésének más formáival „terrort terjeszt a lakosság körében”.

Kapcsolódó írásaink