Külföld

Putyin nem vesz részt Prigozsin temetésén

A Kreml visszautasította azokat a feltételezéseket, amelyek szerint Putyin elnök rendelte volna el a zsoldosvezér meggyilkolását

Vlagyimir Putyin nem tervezi, hogy részt vesz Jevgenyij Prigozsin, a Wagner magán zsoldoscsoport vezetőjének temetésén –közölte kedden Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője.

Putyin nem vesz részt Prigozsin temetésén
Putyin nem vesz részt Prigozsin temetésén
Fotó: Mikhail KLIMENTYEV / POOL / AFP

Peszkov újságíróknak azt mondta, a Kremlnek nincs tudomása Prigozsin tervezett temetéséről, az a család magánügye.

Prigozsin az orosz hatóságok közlése szerint a múlt szerdán vesztette életét, amikor a Tveri területen lezuhant egy Embraer Legacy 600-as típusú magángéppel. A Roszaviacija orosz légügyi hatóság szerint tízen voltak a fedélzetén, köztük a Wagner alapítója és a csoport parancsnoka, Dmitrij Utkin.

Jevgenyij Prigozsin két hónappal azután halt meg, hogy júniusban kudarcba fulladt lázadást indított az orosz katonai felsővezetés ellen. A Wagner zsoldosai átvették az irányítást Rosztov városa felett, majd Moszkva felé nyomultak előre, anélkül, hogy ellenállásra találtak volna, de 200 kilométerre a fővárostól végül visszafordultak.

A Kreml visszautasította azokat a feltételezéseket, amelyek szerint Putyin elnök rendelte volna el a zsoldosvezér meggyilkolását, és „spekulációnak” minősítette az erre vonatkozó célzásokat.

Kapcsolódó írásaink