Külföld

Podoljak szerint öt okból kifolyólag sem lehet választásokat tartani a háború alatt Ukrajnában

Nem szerződéses, hanem mozgósított hadseregük van

Ukrajnában a háború alatt több okból kifolyólag is lehetetlen választásokat tartani, amit ráadásul törvény is tilt – közölte kedden Mihajlo Podoljak, az Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója az 1+1 tévécsatorna reggeli beszélgetős műsorában, számolt be az rbc.ua hírportál alapján a karpatalja.info.

Podoljak szerint öt okból kifolyólag sem lehet választásokat tartani a háború alatt Ukrajnában
Podoljak
Fotó: Hennadii Minchenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A jelentés szerint Podoljak kifejtette: „Először is, tényleges hadiállapot van. Másodszor, ténylegesen egymillió emberünk van, akik a fronton vagy ahhoz közel vannak. Ott gyakorlatilag lehetetlen választásokat szervezni. Az elnök világosan megmondta, hogy csak akkor, ha vannak olyan megfigyelők, akik készek a lövészárkokban ülni.”

Az elnöki hivatalvezetői tanácsadó szerint a harmadik ok a folyamatos orosz támadások és a választási kampány. „Hogyan kampányoljunk? Nem szerződéses, hanem mozgósított hadseregünk van. Az embereknek joguk van jelöltetni magukat, bizonyos információs válaszintézkedéseket végrehajtani. Hogyan tudjuk biztosítani ezeket a jogaikat?” – tette fel a költői kérdést.

A következő okként a tanácsadó az ideiglenesen áttelepült emberek nagy számát nevezte meg. „Nem is az a hétmillió, amiről a nemzetközi szervezetek beszélnek, hanem több mint 14 millió, ha a belső menekülteket is beleszámoljuk. Hogyan lehet ilyen rövid időn belül átíratni a választói névjegyzéket?” – mutatott rá Mihajlo Podoljak, aki az utolsó okot a választások költségének nagyságában látja.

Kapcsolódó írásaink