Külföld

Mi lesz az ukrajnai ingatlanpiaccal?

Az ingatlanpiac fellendülésére nem kell számítani

A lakásárak Ukrajnában jelentősen emelkedtek. Mi ennek az oka és milyen előrejelzései vannak a szakembereknek az ingatlanpiac a jövőjét illetően? - teszi fel a kérdést cikkében a karpatalja.info.

Mi lesz az ukrajnai ingatlanpiaccal?
képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A fővárosban csak májusban 16 százalékkal nőttek az elsődleges piaci lakásárak tavalyi év hasonló időszakához képest. A Nemzeti Bank értékelése szerint az ukrajnai lakóingatlan-piac továbbra is mély válságban van. Az eladók által meghatározott árakat nem támasztják alá valós piaci tényezők. Ezért a bérlés jövedelmezőbb lett, mint a saját lakás vásárlása. Az ilyen árakat elsősorban az eladók vágya határozza meg, hogy fedezzék a növekvő építési költségeket. Ugyanakkor a másodlagos piacon a lakásokat többnyire kedvezményekkel adják el, mert az eladók engedményeket tesznek. A tényleges árak, amelyekért ingatlant értékesítenek, negyedével alacsonyabbak az értékesítési hirdetményekben szereplő áraknál, áll a Nemzeti Bank által közzétett, 2023. júniusi pénzügyi stabilitási jelentésben.

Figyelemre méltó, hogy a jelenlegi – a történelmi átlag kétszeresét meghaladó – lakásárak/bérleti mutató mellett ez továbbra is visszafogja a vásárlási aktivitást a lakáspiacon. Hiszen most jövedelmezőbb bérelni, mint lakásvásárlásba fektetni. Egy ilyen abnormális arány pedig jelentős piaci aránytalanságot jelez.

Az ingatlanpiac fellendülésére nem kell számítani

A jegybank előrejelzései szerint az ingatlanpiac mély válsága már elmúlt, de az alacsony kereslet még sokáig uralni fogja. Okként a gazdaság és a lakosság jövedelmének lassú fellendülését, az általános bizonytalanságot és az elvándorlást nevezik meg. Fontos ok még a jelzáloghitelek hiánya az ukrajnai piacon és az állami támogatási programok instabilitása. Az új építkezések száma csökken, és a folyó év első negyedévében körülbelül 25 000 új lakást helyeztek üzembe. Ezek azonban többnyire olyan házak, amelyeket még a háború előtt kezdtek el építeni. Az Ukrán Nemzeti Bank hosszú távon valószínűsíthető kínálathiányt prognosztizál a lakáspiacon a rombolás miatti lakásállomány csökkenése és a kisebb számú új építkezés miatt, számolt be az Ekonomicsna Pravda.

Problémák a demográfiával

Eric Nayman, a HUG’S befektetési társaságának ügyvezető partnere elmondása szerint az ukrajnai demográfiai mélypont az elkövetkező 20 évben kihat az ingatlanpiacra. Csak a fővárosi ingatlanpiac nő a menekültáradat miatt. Más régiókban a helyzet rosszabb lesz. Ami Lemberget illeti, az ingatlanárak mostanra utolérték a fővárosiakat. A szakértő szerint Lemberg ingatlanpiaca jelenleg túlértékelt és buborékszerű. Egy ilyen helyzet a menekülthullám következtében alakult ki.

Mi a helyzet a jelzáloghitellel?

2023 júniusában az ukrán bankok több mint félezer jelzáloghitelt adtak ki. A teljes összeg több mint 754 millió hrivnya volt. Májushoz képest ez a szám a duplájára nőtt. Ezt a növekedést az eOszelja program kedvezményes hitelezésének aktiválása okozta. Ezeket az adatokat a jegybank a kereskedelmi bankok körében végzett felmérés eredményeként kapta meg, számolt be az RBK-Ukrajina. A kereskedelmi bankok elsősorban lakásvásárlásra hiteleznek a másodlagos piacon. A jelzáloghitel átlagos kamata júniusban 7,9 százalék, míg májusban 8,1 százalék volt.

Emlékeztetőül, mindazok az ukránok, akik nem rendelkeznek saját lakással, veteránok vagy belföldi menekültek, az eOszelja állami program keretében 7 százalékos kamatozású hitelt vehetnek fel. Ugyanakkor az orvosoknak, a tanároknak, a tudósoknak, a rendvédelmi tiszteknek és a katonai személyzetnek lehetőségük van évi 3 százalékos kedvezményes jelzáloghitelt felvenni.

A program kezdete óta 3 milliárd hrivnya összegű hitelt adtak ki. Ily módon 2200 család jutott lakáshoz.

Kapcsolódó írásaink