Külföld

Komoly hibát követtek el az ukránok az ellentámadás során

Azt is elmondta, hogy szerinte a második védelmi vonal áttörése nehezebb lesz, mint az elsőé, olvasható a Mandiner.hu-n megjelent cikkben.

Komoly hibát követtek el az ukránok az ellentámadás során
Egy Kupjanszk felé tartó ukrán katona
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Anadolu Agency/Daniel Carde

Boguslaw Samol lengyel tábornok szerint az ukránok hibát követtek el azzal, hogy három irányban indítottak offenzívát – írta meg a Do Rzeczy.

A tábornok szerint a hadművészetben ugyan nem kivitelezhetetlen ez az eljárás, ugyanakkor az oroszok által kiterjesztett erős védelemmel is számolni kell.

Többek között ezért nem várható ukrán siker.

Boguslaw Samol arra is rámutatott, hogy néhány nappal ezelőtt volt egy találkozó az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij, valamint az amerikai és a brit hadsereg képviselői között. „Elmagyarázta nekik, hogy az ukrán ellentámadás miért zajlik ilyen módon, ami engem nem teljesen győzött meg” – fogalmazott.

Az ukránok fő előretörési iránya

Mindazonáltal a legutóbbi akciók után észrevehető, hogy az ukránok

fő erőfeszítései Donyeck, valamint az Azovi-tenger irányába összpontosulnak.

Zaluzsnij tábornok arról tájékoztatta az amerikai és brit parancsnokokat, hogy az ukrán csapatok mintegy 100 km-re vannak az Azovi-tengertől. „Egy jól előkészített művelet esetén ez körülbelül négy-hat napig tart, de ennek végrehajtása jelenleg lehetetlen” – mondta a lengyel tábornok.

Boguslaw Samol azt is kifejtette, hogy az ukránok csak az oroszok első védelmi vonalát törték át.

Ez a második védelmi vonal nagyon erősen kiépített és megerősített,

sáncokkal és széles sávokban elhelyezett aknamezőkkel, amelyek egymásba kapcsolódnak, így nincsenek rajta gyenge pontok” – magyarázta. Éppen ezért szerinte a második védelmi vonal áttörése nehezebb lesz, mint az elsőé.

Kapcsolódó írásaink