Külföld

Hurrikánra készül Florida

Az Idalia trópusi viharként vasárnap még Kubában okozott jelentős károkat és komoly esőzést, majd a Mexikói-öböl térsége felett hurrikánná erősödött

Közelgő hurrikán miatt hirdetett veszélyhelyzetet Florida nagy részére az állam kormányzója hétfőn, Ron DeSantis a felkészülés érdekében kampányútját is lemondta.

Hurrikánra készül Florida
Hurrikán a Bermuda-háromszögnél - képünk illusztráció
Fotó: HANDOUT / AFP / NOAA/GOES

A várakozások szerint kedden este érheti el az Egyesült Államok területét, és Florida északnyugati részét érintheti a legsúlyosabban.

A szövetségi állam északnyugati partvidékének településein homokzsákokkal készülnek, és az alacsonyabban fekvő területekről kiköltöztették az ott élőket. Tampa és St.Pete-Clearwater nemzetközi repülőtereket kedden lezárják.

Az állam 46 megyéjére kihirdetett veszélyhelyzet nyomán készenlétbe helyezték a Nemzeti Gárda 1100 katonáját, 2400 vízi mentőjárművet és repülőket.

Ron DeSantis kormányzó "jelentős kihatással" járónak nevezte a hurrikán várható pusztítását, ami az eredeti várakozások szerint trópusi viharként érte volna el az államot, de a hétfői meteorológiai előrejelzés már 3-as kategóriájú hurrikánról szól.

A közelgő vihar miatt hétfőn Joe Biden elnök veszélyhelyzetről írt alá rendeletet Florida érintett térségére, ami szövetségi forrásokat is elérhetővé tesz a védekezéshez.
Florida délnyugati részén tavaly szeptember végén az Ian hurrikán okozott súlyos károkat, amely után az újjáépítés még mindig tart.

Kapcsolódó írásaink