Külföld

Zelenszkij még több fegyverre számít Nyugatról a jövő hónapban

Az ukrán hatóságok a nyugati partnereket okolták a kudarcért

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap azt közölte, hogy reméli, Kijev nyugati szövetségesei szeptemberben újabb katonai segélycsomagokat jelentenek be – írja az oroszhirek.hu.

Zelenszkij még több fegyverre számít Nyugatról a jövő hónapban
Zelenszkij:Már megkezdtük a termékeny szeptember előkészítését Ukrajna számára. Nemzetközi tevékenységünk nem lesz kevésbé intenzív, mint ezekben a hetekben
Fotó: AFP/Petras Malukas

„Már megkezdtük a termékeny szeptember előkészítését Ukrajna számára. Nemzetközi tevékenységünk nem lesz kevésbé intenzív, mint ezekben a hetekben. (…) Új védelmi csomagok az ukrán harcosoknak. Tüzérség, páncélozott járművek, légvédelem és rakéták, valamint aknamentesítési felszerelések. Minden partner tisztában van az igényeinkkel. Várjuk a döntéseket” – írta Telegram-csatornáján.

Oroszország ukrajnai különleges katonai műveletének kezdete után a Nyugat átfogó szankciókat vezetett be Oroszország ellen, és több tízmilliárd dollár értékre emelte a kijevi rezsimnek szánt fegyverszállításokat. Ukrajna azonban folyamatosan újabb fegyvereket, nagy hatótávolságú rakétákat és repülőgépeket kér.

A Kijev által széles körben hirdetett ellentámadás elakadása után az ukrán hatóságok a nyugati partnereket okolták a kudarcért, akik szerintük túl sokáig haboztak a fegyverszállításokkal.

A Bloomberg elemzői szerint a nyugati partnerek aggódnak a harci műveletek esetleges elhúzódása miatt, mert kapacitásaik kifogyóban vannak, és problémás a fegyvergyártás növelése.

Közben Dmitrij Peszkov orosz elnöki sajtótitkár azt mondta, hogy Moszkva a nyugati fegyverek Ukrajnába történő szállítását annak bizonyítékának tekinti, hogy a Nyugat egyre jobban belekeveredik az ukrajnai konfliktusba.

Kapcsolódó írásaink