Külföld

Kenyában két szolgáltató egymást hibáztatja a közelmúlt egyik legnagyobb áramszünetéért

Két szolgáltató egymást hibáztatja az óriási áramszünetért, amely miatt péntek este és szombat este között szinte egész Kenya áram nélkül maradt, és amely az ország közelmúltbeli történetének egyik legnagyobb áramkimaradása volt.

Kenyában két szolgáltató egymást hibáztatja a közelmúlt egyik legnagyobb áramszünetéért
A Turkana-tó északkeleti részén lévő szélerőműparkban
Fotó: AFP/Yasuyoshi Chiba

Az áramellátás szombat estére állt helyre teljesen, csaknem 24 órával azután, hogy pénteken hely idő szerint este háromnegyed tízkor áramszünet kezdődött, amely lelassította az 50 millió lakosú kelet-afrikai gazdasági nagyhatalom tevékenységét.

Az áramkimaradás leginkább a nairobi nemzetközi repülőteret sújtotta, amely sötétségbe borult mintegy két órára, miután a tartalékgenerátor is meghibásodott. Ez zavarba hozta az ország hatóságait, amelynek gazdasága részben a turizmusra épül, és amely szeptember elején nemzetközi éghajlatváltozási konferenciának ad otthont.

A közlekedési miniszter, Kipchumba Murkomen bocsánatot kért, elbocsátotta a repülőtéri hatóság és a repülőtér vezetőit, és ígéretet tett arra, hogy „ilyen nem fordul elő még egyszer”.

Az országos áramkimaradás pontos okai egyelőre tisztázatlanok.

Szombat este a Kenya Power and Lighting Company áramelosztó vállalat (KPLC) azt közölte, hogy az áramkimaradást a Turkana-tó északkeleti részén lévő szélerőműparkban (Afrika legnagyobb szélerőműparkjában) történt leállás okozta.

Ez „egyensúlyhiányt idézett elő az elektromos rendszerben, és áramtalanította az összes többi fő termelőegységet és erőművet, egyben teljes hálózati meghibásodáshoz vezetett” – magyarázta a KPLC, és közölte, hogy vizsgálja a „rendszer kaszkádszerű meghibásodásának” okait.

A Turkana-tavi szélerőmű (LTWP) az éjszaka kiadott közleményében reagált a bejelentésre, és a kiesés elsődleges okaként a hálózatban keletkezett „túlfeszültséget” jelölte meg hibaként.

A magyarázat szerint az LTWP kénytelen volt lekapcsolni és leállítani a termelést az országos hálózati rendszerben kialakult túlfeszültség miatt, amely a szélerőmű automatikus leállását eredményezte, elkerülendő a szélsőséges károkat – derült ki a cég tájékoztatójából.

A leállás idején az erőmű az országos termelés 14,6 százalékát adta az indoklás szerint. „A termelés hirtelen visszaesése a hálózati rendszer instabilitásának következtében olyan helyzethez vezetett, amelyben az országos áramellátás megszakadt" – tette hozzá az LTWP.

„Általános szabályként ezt a megszakítást a rendszerben lévő más villamosenergia-termelőknek kell azonnal kompenzálniuk” – hangsúlyozta a cég, rámutatva, hogy „az országos hálózatban más megszakítások és meghibásodások is voltak”, amelyek megakadályozták, hogy a szélerőművet újra üzembe helyezzék.

Utoljára huszonhárom éve, 2000 júliusában volt többórás áramszünet a kelet-afrikai országban.

Kapcsolódó írásaink