Külföld

Harminckét éve vált függetlenné Ukrajna, így ünnepelt Zelenszkij

Az elnök felteszi a kérdést: ki mit tett hozzá Ukrajna függetlenségéhez?

Az elnök szerint mindenkire szükség van az Oroszország elleni harcban, amely az ország függetlenségéért folyik – írta meg a Mandiner.

Harminckét éve vált függetlenné Ukrajna, így ünnepelt Zelenszkij
Volodimir Zelenszkij
Fotó: NurPhoto via AFP/NurPhoto/Beata Zawrzel

Ukrajna augusztus 24-én ünnepli az ország függetlenségének 32. évfordulóját, miután 1991-ben ezen a napon kiáltották ki a független ukrán állam létrejöttét.

Az elnök egy 12 perces videóban köszönti az ukránokat az ünnep alkalmából. Az ukrán nyelvű videót Facebookon osztotta meg, a következő megjegyzéssel:

„Ma ünnepeljük a függetlenségünket, Ukrajna függetlenségének 32. évfordulóját. Ez a nap a szabad emberek ünnepe. Az erős emberek ünnepe. Az arra érdemes emberek ünnepe.

Az egyenlők ünnepe. Az ukrán férfiaké és nőké, mindenkié az egész országban.

Ez mindannyiunk számára érték, és ez az, amiért küzdünk. Mindenki számít ebben a harcban, mert ez a harc valami olyanért folyik, amely mindnyájunknak fontos: Ukrajna függetlenségéért.

Boldog függetlenség napját, Ukrajna!

Dicsőség Ukrajnának!”

Az elnök felteszi a kérdést: ki mit tett hozzá Ukrajna függetlenségéhez, majd megköszöni mindenkinek, aki valamilyen módon részt vesz az Oroszország elleni küzdelemben. Hozzáteszi, azok, akik menekülni kényszerültek, azzal tehetnek a hazájukért, ha gyerekeik kezébe ukrán mesekönyvet adnak, és megőrzik az ukrán identitásukat.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink