Külföld

Zelenszkij: A területek elaknásítása okoz komoly nehézséget az ukrán ellentámadásban

Az orosz csapatok több ezer aknát hagynak maguk után

„Ukrajna ellentámadása fokozatosan halad előre, bár ez nagyon nehéz, mivel az orosz megszállók sűrűn aláaknázták a területeket” – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újságírói kérdésre válaszolva, Petteri Orpo finn miniszterelnökkel szerdán Kijevben tartott közös sajtótájékoztatóján.

Zelenszkij: A területek elaknásítása okoz komoly nehézséget az ukrán ellentámadásban
Volodimir Zelenszkij
Fotó: NURPHOTO VIA AFP / NURPHOTO / BEATA ZAWRZEL

Az ukrán államfő szavai szerint az orosz csapatok több ezer aknát hagynak maguk után. Hangsúlyozta: a hadseregtől folyton azt a tájékoztatást kapja, hogy előrenyomulnak, kis mértékben, de az irány jó.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál hozzáfűzte: kedden az ukrán védelmi minisztérium arról számolt be, hogy a 47. ukrán dandár benyomult a Zaporizzsja megyében lévő Robotine faluba, és megszervezte a civilek evakuálását. Az orosz erők azonban tüzérséggel lövik a falut. Augusztus 16-án hivatalosan is megerősítették, hogy az ukrán fegyveres erők visszavették a donyecki régióban található Urozsajne települést.

Zelenszkij a sajtótájékoztatón arra a kérdésre válaszolva, hogy mekkora valószínűséggel menesztik fel Olekszij Reznyikov védelmi minisztert, leszögezte: a személyi döntéseket akkor tudja majd kommentálni, amikor aláírja a vonatkozó rendeleteket.

„Csakis a vonatkozó rendeletek aláírása után állok készen véleményt nyilvánítani a személyi döntésekről" – fogalmazott az államfő.

Kapcsolódó írásaink