Külföld

Ukrajna a jövő év végén kapja meg az első F–16-os vadászrepülőgépet

A Holland Védelmi Minisztérium szerint egyelőre egyik sem áll azonnali rendelkezésre

„Ukrajnának 2024 végéig várnia kell arra, hogy megkapja az első holland F–16-os vadászrepülőgépet, mivel a holland légierőnek először át kell állnia az új F–35-ös gépek használatára, ez a folyamat pedig jövő év végéig tarthat” – mondta el kedden a holland védelmi minisztérium szóvivője az NRC Handelsblatt napilapnak.

Ukrajna a jövő év végén kapja meg az első F–16-os vadászrepülőgépet
F–16-ok a magasban (a görög légierő kötelékét ábrázoló képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Sakis Mitrolidis

Vasárnap Mark Rutte ügyvivő miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hollandiai látogatása után bejelentette, hogy Hollandia Dániával együtt F–16-osokat biztosít Ukrajnának az Oroszország elleni háborúban. Zelenszkij elnök a közösségi médiában pontosította, hogy hogy Ukrajna 42 vadászgépet kap.

Az NRC Handelsblatt szerint Hollandia valóban rendelkezik 42 F–16-os repülőgéppel, azonban egyik sem áll azonnal rendelkezésre. A Volkel légibázison, Hollandia egyik legfontosabb katonai repülőterén továbbra is 24 F–16-ost használ a légierő a Benelux-államok légterének megfigyelésére. „Ezek a repülőgépek csak akkor szállíthatók Ukrajnába, ha az F–35-ösök átveszik a helyüket” – hangsúlyozta a védelmi szóvivő az NRC-nek.

A szóvivő szerint az F–35-ösökre való átállás gyorsabban is megtörténhet, ha a kiképzés és más előfeltételek, jól alakulnak, de megerősítette, hogy a folyamat akkor is több hónapot fog igénybe venni.

A bevethető F–16-osok mellett a holland légvédelemnek 18 ilyen repülőgépe van tartalékban. Ezek közül tizenkettőt az amerikai Draken International hadipari cégnek akart az állam eladni, de ez meghiúsult a repülőgépek karbantartási állapotával kapcsolatos vita miatt. A védelmi minisztérium most azt vizsgálja, hogy a kétüléses repülőgépeket nem lehetne-e ukrán pilóták kiképzésére használni Dániában és Romániában.

Kapcsolódó írásaink