Külföld

Két korábbi képviselő jutott az ecuadori elnökválasztás második fordulójába

Az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a bűnözés, amelyet a jelenlegi kormányzat a drogkartellek számlájára ír

Két korábbi parlamenti képviselő jutott tovább az ecuadori parlamenti és elnökválasztás augusztus 20-i első fordulóját követően, amelyen egyik jelölt sem szerezte meg a szavazatok több mint 50 százalékát.

Két korábbi képviselő jutott az ecuadori elnökválasztás második fordulójába
Két korábbi képviselő jutott az ecuadori elnökválasztás második fordulójába
Fotó: AFP/Rodrigo Buendia

A baloldali Luisa González és Daniel Noboa, egy banánültetvényes nagyvállalkozó fia szállhat versenybe az ecuadori államfői székért a második fordulóban október 15-én.

Gonzalez, aki Rafael Correa korábbi ecuadori elnök támogatottja és az ő szociális programját tervezi felújítani, a szavazatok 33 százalékát kapta vasárnap.

Noboa, a korábbi elnökjelölt, Álvaro Noboa fia meglepetésre a második helyen végzett a voksok 24 százalékával.

A vasárnapi elnökválasztást beárnyékolta Fernando Villavicencio korrupcióellenes elnökjelölt augusztus 9-i meggyilkolása. A gyilkosság ügyében jelenleg is folyik a nyomozás, de Villavicencio helyére barátja és oknyomozó újságíró kollégája, Christian Zurita állt jelöltként, aki végül a szavazatok 16 százalékát kapta.

Villavicencio neve végül mégis szerepelt a szavazólapokon, mivel azokat még a merénylet előtt nyomtatták.

Ecuadorban az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a bűnözés, amelyet a jelenlegi kormányzat a drogkartellek számlájára ír. Ezenkívül a gazdasági problémák, a munkanélküliség és a migráció voltak a legfontosabb kampánytémák a vasárnapi első fordulót megelőzően.

Gonzalez ígérete szerint felszabadítana 2,5 milliárd dollár (875 milliárd forint) nemzetközi tartalékot az ecuadori gazdaság megerősítésére, és visszahozná a Correa tízéves hivatali ideje (2007-2017) alatt végrehajtott több millió dolláros állami szociális programokat.

Az akkor már Belgiumban élő Correát 2020-ban távollétében nyolc év börtönbüntetésre ítélte az ecuadori nemzeti büntetőbíróság egy korrupciós ügyben.

A vasárnapi elnökválasztást megelőző kampány során Noboa megerősítette politikai támogatottságát, miután jól szerepelt az ecuadori elnökjelöltek televíziós vitájában.

Mielőtt Guillermo Lasso jelenlegi ecuadori elnök május 17-én feloszlatta a parlamentet és előrehozott választásokat írt ki, Noboa képviselőként dolgozott, és a munkahelyteremtésre, az új vállalkozásoknak járó adókedvezményekre, valamint súlyos adócsalások esetén börtönbüntetés kiszabására helyezte a hangsúlyt választási kampánya során.

Kapcsolódó írásaink