Külföld

Észak-Korea állítja: a rasszizmus elől szökött át hozzájuk az amerikai katona

A 23 éves Travis King még július 18-án, egy vezetett túra alkalmával szaladt át a két Koreát elválasztó zónán

A 23 éves Travis King nevű férfi még július 18-án, egy vezetett túra alkalmával szaladt át a két Koreát elválasztó zónán – írta meg a Mandiner.

Észak-Korea állítja: a rasszizmus elől szökött át hozzájuk az amerikai katona
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Észak-Korea szerint azért lépett be a területére egy amerikai katona, mert embertelen bánásmódot és faji megkülönböztetést tapasztalt a hadseregben. A 23 éves Travis King még július 18-án, egy vezetett túra alkalmával szaladt át a két Koreát elválasztó zónán. King beismerte, hogy illegálisan lépte át a határt, és menedéket keresett északon – jelentette a KCNA állami hírügynökség a BBC cikke szerint. Ez Phenjan első kommentárja az üggyel kapcsolatban az elmúlt egy hónapban. Az amerikaiak úgy reagáltak: nem tudják ellenőrizni az állítások hitelességét.

Közben aggódnak is az amerikai katona jóléte miatt, akiről az átkelése óta nem hallottak, és nem is látták. Az USA a határvidéket felügyelő ENSZ Parancsnokság segítségével, amely közvetlen telefonkapcsolattal rendelkezik az észak-koreai hadsereggel, próbál tárgyalni King közlegény szabadon bocsátásáról,.

A koreaiak nem árulták el, mit akarnak csinálni a katonával. A KCNA közleménye nem közölte, hogy büntetőeljárás vagy büntetés vár-e rá, és nem tettek említést a jelenlegi tartózkodási helyéről vagy állapotáról.

„A vizsgálat során Travis King bevallotta, hogy azért döntött úgy, hogy átjön a KNDK-ba [Észak-Koreába], mert rossz érzéseket táplált az embertelen bántalmazás és a faji megkülönböztetés ellen az amerikai hadseregen belül” – jelentette az észak-koreai médium, amely szerint King az is kifejezte, hogy hajlandó a KNDK-ban vagy egy harmadik országban menedéket kérni, mondván, hogy kiábrándult az egyenlőtlen és rasszista amerikai társadalomból.

Kapcsolódó írásaink