Külföld

Az orosz jegybank 350 bázispontú kamatemelésről döntött

Az orosz jegybank igazgatótanácsa keddi rendkívüli ülésén 350 bázisponttal, évi 12 százalékra emelte az irányadó rátát, amit azzal indokoltak, hogy korlátozni kell az árstabilitást kockáztató tényezőket.

Az orosz jegybank 350 bázispontú kamatemelésről döntött
A rubel árfolyama a közelmúltban jelentősen csökkent a főbb devizákkal szemben
Fotó: AFP

A döntés után kiadott közlemény szerint az inflációs nyomás tovább növekszik, augusztus 7-én az éves inflációs ráta 4,4 százalékra emelkedett, és az árak növekedésének jelenlegi üteme tovább gyorsul.

A belföldi kereslet növekedésének üteme, amely meghaladja a kibocsátásét, erősíti a tartós inflációs nyomást, és az import iránti kereslet növekedésén keresztül befolyásolja a rubel árfolyamának az alakulását. Emiatt nő a rubel leértékelődésének az árakba történő átgyűrűző hatása, és nőnek az inflációs várakozások – jegyzi meg a jegybank.

Az orosz jegybank július 21-én 100 bázisponttal emelte az irányadó rátát, a keddig érvényes évi 8,5 százalékra és akkor megjegyezte, hogy a ráta további emelésére kerülhet sor, hogy az inflációt 4 százalék közelében stabilizálják jövőre és azt követően.

A rubel árfolyama a közelmúltban jelentősen csökkent a főbb devizákkal szemben. Az orosz jegybank ugyanakkor többször is megjegyezte, hogy az árfolyamalakulás dinamikája nem kockáztatja a pénzügyi stabilitást. Hétfőn a nap első felében erőteljesen erősödött az euró és a dollár a rubelhez képest a moszkvai tőzsdén. A dollár a kereskedés során tavaly március 23. óta először emelkedett 101 rubel, az euró pedig 111 rubel fölé. Miután a jegybank hétfőn bejelentette a rendkívüli igazgatósági ülést keddre, a rubel erősödni kezdett.

A keddi kamatdöntés után a rubel erősödésnek indult, majd ismét gyengült a dollárral és az euróval szemben. Közel egy órával a kamatdöntés után a dollár 98,61 rubelt, az euró 107,78 rubelt ért. Ez azt jelenti, hogy a kamatdöntés bejelentéséhez képest a dollár 3,09 rubellel, az euró 3,4 rubellel drágult.

Az orosz jegybank következő, kamatdöntő ülését szeptember 15-én tartják.

Kapcsolódó írásaink