Külföld

Szolidaritásra szólította fel az állampolgárokat a szlovén kormányfő és az államfő

Az árvízkárosultak megsegítségre és szolidaritásra szólította fel hétfőn az állampolgárokat Robert Golob szlovén kormányfő és Natasa Pirc Musar államfő - jelentette a szlovén közszolgálati televízió.

Szolidaritásra szólította fel az állampolgárokat a szlovén kormányfő és az államfő
Robert Golob kormányfő köszönetet mondott mindenkinek, aki az emberek segítségére sietett Szlovéniából és külföldről egyaránt
Fotó: Jure Makovec / AFP

A kormány javaslatára a szlovén parlament augusztus 14-ét szolidaritási nappá nyilvánította, hogy akik segíteni szeretnének a helyreállítási erőfeszítésekben, szabadnapot kaphassanak.

Golob szerint a segítségnyújtásnak sok arca van, és sokféleképpen nyilvánulhat meg: akár a helyszínen és a segélygyűjtő központokban végzett önkéntes munkában, akár a humanitárius szervezeteknek nyújtott adományokban.

Kifejtette: a szolidaritás napja egyben a támogatás kifejezése is az érintettek számára, akiket biztosítanak arról, hogy nincsenek egyedül. „Az alapvető vezérelvnek a szolidaritásnak kell lennie. A kölcsönös segítségnek és támogatásnak. Bármilyen formában, és a saját lehetőségeink szerint” - fogalmazott.

Natasa Pirc Musar eközben arról biztosította mindazokat, akik elvesztették otthonaikat és vagyonukat, hogy az állam és az önkéntesek mellettük állnak.

Szlovénia ismét szolidaritást mutat a súlyos árvíz idején - emelte ki, hozzátéve, hogy „bár rengeteg hidat és utat sodort el a víz, az árvíz megerősítette a hidakat az emberek között”.

Golob és Pirc Musar köszönetet mondott mindenkinek, aki az emberek segítségére sietett Szlovéniából és külföldről egyaránt.

„Az a nagyszerű egység és egyetértés, amelyet akkor mutattunk, amikor ez a hatalmas katasztrófa sújtott bennünket, folytatódjon minden más döntésben is” - mondta Golob. „Ha jót teszel, a jó visszatér hozzád. Szlovénia hálás” - tette hozzá az elnök.

Szlovéniát a közelmúltban története legsúlyosabb természeti katasztrófája sújtotta. A szlovén kormányfő szerint a heves esők okozta áradások - amelyek az ország területének kétharmadát érintették - milliárdos nagyságrendű károkat okoztak. A természeti katasztrófának hat halálos áldozata is van.

Kapcsolódó írásaink