Külföld

ENSZ: Menekültstátuszt kell adni az afgán nőknek!

Hamisnak bizonyult az az elképzelés, hogy a tálibok megváltoztak és mérsékeltebbé váltak volna az előző afganisztáni uralmuk idejéhez képest

Nemzetközi védelmet követeltek az afganisztáni nőknek a radikális iszlamista tálibok hatalomátvétele nyomán az ENSZ emberi jogi megfigyelői hétfőn.

ENSZ: Menekültstátuszt kell adni az afgán nőknek!
Afganisztáni nők
Fotó: AFP/Wakil Kohsar

A szakértők szerint az országoknak világszerte „menekültstátuszt kell biztosítaniuk minden afgán nőnek és lánynak”. Mint mondták, hamisnak bizonyult az az elképzelés, hogy a tálibok megváltoztak és mérsékeltebbé váltak volna az előző afganisztáni uralmuk idejéhez (1996–2001) képest.

A militáns iszlamista csoport e helyett „a totális diszkrimináció, kirekesztés és elnyomás” rendszerét vezette be Afganisztánban. A 31 ENSZ-megfigyelő – köztük Richard Bennett, a világszervezet afganisztáni jelentéstevője és Rim asz-Szalim, a nők elleni erőszak ügyeiben illetékes jelentéstevő – állásfoglalásában emberiesség elleni bűncselekményként értékelte a nemi megkülönböztetésen alapuló üldöztetést.

A szakértők azt követelték a táliboktól, hogy a nők ismét szabadon vállalhassanak munkát, valamint részt vehessenek a gazdasági és politikai életben. Szorgalmazták azt is, hogy a nők és lányok előtt haladéktalanul nyissák meg az oktatási intézményeket.

A szakemberek mindemellett felhívták a figyelmet arra is, hogy Afganisztánban nemcsak nők, de kisebbségek, fogyatékossággal élők, aktivisták és az afgán biztonsági erők egykori alkalmazottai is szenvednek a emberi jogi jogsértésektől.

Kapcsolódó írásaink