Külföld

A külügyminisztérium nem készült fel az afganisztáni kivonulásra

Az amerikai kormány hibát hibára halmozott az amerikai csapatok Afganisztánból való kivonulása előtt és alatt – állapította meg a külügyminisztérium pénteken közzétett jelentése.

A külügyminisztérium nem készült fel az afganisztáni kivonulásra
Az amerikai légierő által közzétett fotón Afganisztánból kimenekítettek láthatóak, miután leszálltak a kuvaiti reptéren
Fotó: AFP/US Air Force/Ryan Brooks

Az Antony Blinken külügyminiszter által rendelt, huszonegy oldalas jelentés megállapította, hogy a Fehér Ház döntései az amerikai katonai misszió befejezéséről jelentős kihívások elé állították a külügyminisztériumot – derült ki a Politico híradásából.

A dokumentum szerint a kivonulást kísérő kaotikus és erőszakos jelenetekhez hozzájárult többek között az, hogy a külügy nem volt felkészülve az afgán kormány összeomlására, de súlyosbították a helyzetet a tengerentúli vezetői pozíciók betöltésében „elhúzódó hiányosságok”, valamint a koronavírus-járvány miatt jelentkező nehézségek is.

Összességében a tárca megállapította, hogy az Egyesült Államoknak jobban kell terveznie a „legrosszabb forgatókönyvekre”, újra kell építenie a minisztérium válságkezelési képességeit, és „biztosítania kell, hogy a vezető tisztviselők a lehető legszélesebb körű véleményeket hallgassák meg, beleértve azokat is, amelyek megkérdőjelezik a kulcsfontosságú politikai döntések bölcsességét”.

Ismert, az Egyesült Államok a szeptember 11-i támadásokat követően húsz évre megszállta Afganisztánt. A kivonulás katasztrofálisra sikeredett: a kabuli nemzetközi repülőtéren több mint 170 civil és 13 amerikai katona halt meg, amikor az ISIS öngyilkos merényletet hajtott végre. Az eset körülményeinek kivizsgálását republikánus képviselők követelték.

Kapcsolódó írásaink