Külföld

Beszállt a gendervitába a brit kormány: lecsapnak az LMBTQ-vécékre

Rishi Sunak miniszterelnök úgy véli, a közös illemhelyiségek magánéleti aggályokat vetnek fel a nőkben – olvasható a Magyar Nemzeten megjelent cikkben.

Beszállt a gendervitába a brit kormány: lecsapnak az LMBTQ-vécékre
LMBTQ-zászló
Fotó: AFP/Attila Kisbenedek

Beszállt a gendervitába a brit kormány, amely bejelentette, határozottan fellép a nemsemleges mosdók ellen. London mégpedig ragaszkodik hozzá, hogy minden egyes új épületben legyen elválasztva a női és a férfi mosdó, ezt jogszabálymódosítással írná elő.

A kormány továbbá arra készül, hogy új iránymutatást adjon az iskoláknak a transzkérdésekről.

Az új törvényben várhatóan arra szólítanák fel az igazgatókat, hogy konzultáljanak a szülőkkel, ha gyermekük arról beszél, hogy másik nemre szeretne áttérni.

Rishi Sunak kormányfő ezzel egyértelművé tette, hogy részt vesz a kultúrharcban, vagyis hajlandó szembeszállni a transzneműeket védő csoportokkal.

Úgy véli, a közös mellékhelyiségek használata magánéleti aggályokat vet fel azokban a nőkben, akik emiatt hátrányos helyzetben érzik magukat.

A nemsemleges vécék számának növekedésével csökken a nők és lányok alapvető joga a magánélethez, a méltósághoz és a biztonsághoz

– állt ki a miniszterelnök mellett Kemi Badenoch, nőügyekért és egyenlőségért felelős miniszter.

Eközben a transzneműek mellett kiálló csoportok azzal védekeztek, hogy az LMBTQ-közösség tagjainak kialakított mosdók segítenek leküzdeni a diszkriminációt.

Nagy-Britanniában mindössze a lakosság 40 százaléka gondolja úgy, hogy a transznemű embereknek meg kellene engedni a nemsemleges létesítmények használatát, például a nyilvános illemhelyekét, amelyek megfelelnek a választott nemüknek – derült ki az Ipsos közvélemény-kutató intézet felméréséből.

A szigetországban minden harmadik ember úgy gondolja, hogy a transzneműek nem részesülnek hátrányos megkülönböztetésben.

Kapcsolódó írásaink

Döbbenetes számok

ĀAz elmúlt egy hónapban a közúti közlekedés során 277 gyermek életét veszélyeztették felelőtlen sofőrök