Külföld

The Washington Post: Putyinnak óriási hasznot hoz az orosz nukleáris fűtőanyag

Az orosz nukleáris anyagoktól való függés  problémát okozhat az Egyesült Államokban

Az amerikai lap szerint a több száz millió dollárnyi bevétel elősegíti Oroszország nukleáris arzenáljának fejlesztését, és megnehezíti azokat az erőfeszítéseket, hogy korlátozzák a háborús kapacitását – írta meg a Mandiner.

The Washington Post: Putyinnak óriási hasznot hoz az orosz nukleáris fűtőanyag
Vlagyimir Putyin
Fotó: AFP/RIA Novosztyi/Alexander Kazakov

Az USA és európai szövetségesei továbbra is jelentős mennyiségben vásárolnak nukleáris fűtőanyagot Oroszországtól – írja a The Washington Post. Ez a lap szerint több száz millió dollárnyi bevételhez juttatja Moszkvát, ami elősegíti Oroszország nukleáris arzenáljának fejlesztését, és megnehezíti azokat az erőfeszítéseket, hogy korlátozzák a háborús kapacitását.

Az orosz nukleáris anyagoktól való függés problémát okozhat az Egyesült Államokban és a szövetségeseinél, ha Vlagyimir Putyin leállítja az exportot.

Szakértők szerint a fűtőanyagok beszállítási láncainak diverzifikálása már elkezdődött, emiatt a Roszatom hamarosan elveszíti európai piaci részesedésének nagy részét, azonban továbbra is kérdés, Magyarország és Franciaország hogyan fogja kezelni a helyzetet. Utóbbi állam eddig nem nyilatkozott az orosz fűtőanyag leváltásáról, az Oroszországgal szoros kapcsolatot ápoló Magyarország teljes mértékben Moszkvától függ, tőle kapja a négyreaktoros atomerőművéhez az üzemanyagot.

A tervek szerint az erőművet a Roszatom két reaktorral bővíti, a projektet egy orosz bank 10 milliárd eurós hitelkeretéből finanszírozzák, ezek a reaktorok évtizedekig teljes mértékben orosz nukleáris üzemanyagra fognak támaszkodni.

Kapcsolódó írásaink