Külföld

„A rekord előbbre való volt” – hegymászók hagytak meghalni egy pakisztáni teherhordót, aki a K2-n zuhant a mélybe

Mohammad Hassan volt a K2-re indult expedíciók 96. halálos áldozata

Július 27-én a norvég Kristin Harilának sikerült a rekord: szűk három hónap alatt a világ összes nyolcezer méter feletti hegycsúcsát megmászta. Az elképesztő teljesítményt azonban tragédia árnyékolta be: egy pakisztáni teherhordó a mélybe zuhant, később pedig meghalt. A kötélen lógó férfi mellett legalább ötvenen mentek el segítségnyújtás nélkül. Wilhelm Steindl hegymászó szerint szégyen, ami a K2-n történt – írta meg az rtl.hu.

„A rekord előbbre való volt” – hegymászók hagytak meghalni egy pakisztáni teherhordót, aki a K2-n zuhant a mélybe
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Július 27-én mintegy 200 hegymászó indult el megmászni a világ második legmagasabb hegycsúcsát, a 8611 méter magas K2-t.

Bár a halálzónában sosem kedvezőek a körülmények, aznap különösen mostoha időjárás uralkodott a hegyen, két lavina is lezúdult a magasból. Hajnali fél 3-kor egy pakisztáni magashegyi teherhordó, Mohammad Hassan a K2 legveszélyesebb szakaszán, a hírhedt Palacknyak szinte függőleges terepén métereket zuhant a mélybe. A férfi fejjel lefelé lógott egy olyan rögzített kötélen, amelyet korábban még ő erősített oda a kollégáival, hogy segítse a csúcsra igyekvő és ezért több ezer dollárt fizető mászókat.

A helyszínen volt Philip Flämig operatőr, aki drónnal filmezte a hegymászást. Amikor visszatért az alaptáborba, és megnézte a felvételeit, akkor vette észre a kötélen lógó Hassant és valakit, aki épp a férfi mellkasát masszírozta, minden bizonnyal azért, hogy Hassant öntudatánál tartsa. Flämig így számolt be az osztrák Der Standard című lapnak a megrázó esetről: Szemtanúk beszámolói szerint legalább ötvenen másztak el a kötélen lógó férfi mellett, aki akkor még biztosan életben volt. Azt az egy embert leszámítva, aki Hassan mellkasát masszírozta, a többiek mind a csúcs felé igyekeztek.

„Nem indult szervezett mentőakció a megmentéséért, noha serpák és tapasztalt hegyi vezetők is voltak a közelben. Pedig a hegyen senki sem vehette biztosra, hogy a férfin már nem lehet segíteni. Egyes beszámolók szerint Hassan még akkor is életben lehetett, amikor a mászók már lefelé tartottak a csúcsról.”

A helyen, ahol Hassan lezuhant, egy újabb kötelet rögzítettek, hogy a mászók folytatni tudják az útjukat felfelé, a szerencsétlenül járt férfinak azonban senki se segített. Szemtanúk szerint legalább háromnegyed óra telt el, mire a férfit egyáltalán felhúzták a mélyből, arra pedig senki sem vállalkozott, hogy levigye a völgybe.

Aznap ott volt a K2-n Wilhelm Steindl osztrák hegymászó is, a férfi azonban a rendkívül veszélyes időjárási körülmények miatt idő előtt visszafordult. Ő úgy fogalmazott: Hassan nyomorúságosan halt meg, pedig csupán 3-4 emberre lett volna szükség, hogy lehozzák onnan.

A drónozó operatőr szerint a balesetet szenvedett teherhordó tapasztalan volt. Korábban csak alaptáborban dolgozott, ez volt az első szezonja magashegyi expedícióknál, ehhez azonban nem volt megfelelően kiképezve.

Mohammad Hassan volt a K2-re indult expedíciók 96. halálos áldozata.

Kapcsolódó írásaink