Külföld

Kiszabadult a Burkina Fasóban 2015-ben elrabolt román állampolgár

Kiszabadult és megérkezett Romániába a Burkina Fasóban 2015-ben elrabolt román állampolgár, Iulian Ghergut – tudatta szerdán a bukaresti külügyminisztérium.

Kiszabadult a Burkina Fasóban 2015-ben elrabolt román állampolgár
Iulian Ghergut kiszabadult a rabságból
Fotó: AFP/SITE Intelligence Group

A tárca nem részletezte a Száhel-övezetben dzsihadista fegyveresek által nyolc éve túszul ejtett és azóta fogva tartott román állampolgár kiszabadulásának körülményeit, csak annyit közölt, hogy az elrabolt román állampolgár „helyzetének megoldása” a külügyminisztérium által létrehozott válságstáb és az illetékes intézmények folyamatos munkájának, kitartó politikai, diplomáciai erőfeszítéseinek eredménye.

A román külügy a kommünikében köszönetét fejezte ki valamennyi külföldi partnerének, kiváltképp a marokkói hatóságoknak a roppant bonyolult eset megoldásában nyújtott támogatásukért.

2015 áprilisában a 39 éves Ghergut biztonsági őrként dolgozott egy mangánbányában Burkina Faso északi részén, a Mali határ közelében. Egy napon terepjáróval járőrözött, amikor iszlám fegyveresek támadtak rá és elrabolták. Az esetről és az afrikai Száhel-övezetben fogva tartott nyugati túszokról több ízben cikkező G4Media.ro hírportál felidézte, hogy az eltelt nyolc év alatt Bukarest semmilyen hivatalos információt nem közölt a román állampolgár kiszabadítását célzó kezdeményezéseiről, pedig 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben is a terroristák által közzétett videófelvételeken Ghergut a román hatóságok segítségét kérte.

A román állam hivatalos álláspontja az, hogy nem fizet váltságdíjat elrabolt állampolgáraiért – emlékeztetett a portál.

Legutóbb két hónapja érkezett hír arról, hogy Ghergut életben van: ezt egyik Nigerben elrabolt volt túsztársa, az amerikai Jeffery Woodke erősítette meg szabadulása után – írta a G4Media, hozzátéve: a román Iulian Ghergut volt a Száhel-övezetet terrorizáló dzsihadista csoportok legrégebben fogságba ejtett túsza.

Klaus Iohannis román államfő szerdán közösségi oldalán közölt bejegyzésében üdvözölte a nyolc évig fogságban tartott román állampolgár kiszabadulását, köszönetet mondva a román hatóságoknak a kitartó erőfeszítésekért és a külföldi partnereknek a „bonyolult feladat” megoldásához nyújtott támogatásért.

Kapcsolódó írásaink