Külföld

Dánia egy héttel meghosszabbítja a Korán-égetések miatt bevezetett fokozott határellenőrzést

A dán hatóságok egy héttel, augusztus 17-ig meghosszabbítják a Németországból vagy Svédországból beutazók fokozott ellenőrzését a korábbi Korán-égetéseknek a belbiztonságra gyakorolt negatív hatása miatt – közölte a dán igazságügyi minisztérium szerdán.

Dánia egy héttel meghosszabbítja a Korán-égetések miatt bevezetett fokozott határellenőrzést
„Az elmúlt időszak Korán-égetései hatással vannak a mostani biztonsági helyzetre”
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Jonas Walzberg

Dániában augusztus 4-e óta tart a fokozott határellenőrzés a svéd és a német határátkelőhelyeken, belépéskor útlevelet vagy személyi igazolványt kötelesek felmutatni a beutazók a hatóságok kérésére.

A határőrök munkáját a rendőrség is segíti, a rendőrök határra vezénylése már múlt kedden megkezdődött.

A legforgalmasabb német határállomásokon – Padborg, Krusa, Froslav – megerősített létszámmal folyt korábban is a határellenőrzés. A minisztérium közlése szerint a döntést a titkosszolgálat (PET) javaslata alapján hozták meg.

„Az elmúlt időszak Korán-égetései hatással vannak a mostani biztonsági helyzetre – mutatott rá a döntés hátterére Peter Hummelgaard igazságügyminiszter. Hozzátette: – Olyan súlyos a helyzet, hogy Dániának szigorított határellenőrzést kell végeznie az országot érő veszélyek elhárítására”.

Iszlámellenes aktivisták Dániában és Svédországban is meggyalázták a Korán több példányát az elmúlt hónapokban, ami felháborodást és tiltakozáshullámot váltott ki a muszlim világban, és diplomáciai feszültséget okozott a két skandináv országgal.

A Korán-égetéseket általában kis létszámú iszlámellenes csoportok követik el elsősorban provokációként. A vallási könyvek elégetése a szólásszabadság része a két országban, ezért nem tilos. Ettől függetlenül mindkét kormány közölte, jogi megoldást keres a hasonló incidensek megakadályozására.

Kapcsolódó írásaink