Külföld

CNN: Kijev nyugati támogatói nem hiszik, hogy át tudják törni az orosz védelmet

Egy magas rangú amerikai katonai tisztviselő azt jósolta, hogy Kijev egyre inkább az Oroszországon belüli csapásokra fog támaszkodni

Kijev nyugati támogatói kezdik elveszíteni a hitüket abban, hogy az ukrán hadsereg képes áthatolni az orosz védelmen és megfordítani a konfliktus menetét – mondták amerikai és más nyugati tisztviselők kedden a CNN-nek.

CNN: Kijev nyugati támogatói nem hiszik, hogy át tudják törni az orosz védelmet
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Anatolii Stepanov

„Az ukránok a következő néhány hétben még meglátják, hogy van-e esélyük némi előrelépésre. De hogy valóban olyan előrelépést érjenek el, amely megváltoztatná a konfliktus egyensúlyát, azt hiszem, rendkívül valószínűtlen” – mondta egy meg nem nevezett „magas rangú nyugati diplomata” az amerikai csatornának.

Mike Quigley illinois-i demokrata képviselő, aki nemrégiben találkozott az amerikai parancsnokokkal Európában, „kijózanítónak” nevezte a tájékoztatókat.

„Emlékeztetnek bennünket arra, hogy milyen kihívásokkal kell szembenézniük [az ukránoknak]” – mondta, hozzátéve, hogy ez a háború „legnehezebb időszaka”.

Ukrajna június elején indította meg régóta hangoztatott ellentámadását az orosz erők ellen, és a frontvonal több pontján támadást indított Zaporozsje és Donyeck régiók között. Az orosz hadsereg azonban több hónapot töltött azzal, hogy aknamezők, árkok és erődítmények sűrű és többrétegű hálózatát készítse elő, amelyet az ukrán félnek mindeddig nem sikerült áttörnie.

Az aknamezőkön keresztül légi támogatás nélkül előrenyomuló, nyugaton kiképzett és NATO-felszereléssel ellátott ukrán egységek horribilis veszteségeket szenvedtek, az orosz védelmi minisztérium legfrissebb adatai szerint alig több mint két hónap alatt 43 000 katonát és 4900 nehézfegyvert veszítettek.

„Az oroszok több védelmi vonallal rendelkeznek, és az ukrán erők nem igazán jutottak át az első vonalon sem” – mondta egy másik név nélkül nyilatkozó nyugati diplomata a CNN-nek.

„Még ha a következő hetekben folytatnák is a harcot, ha az elmúlt hét-nyolc hét során nem tudtak több áttörést elérni, mi a valószínűsége annak, hogy hirtelen, megfogyatkozott erőkkel több áttörést fognak elérni?”

Annak ellenére, hogy az ukrán fegyveres erők főnöke, Valerij Zaluzsnyij tábornok minden igyekezetével próbálta meggyőzni az Egyesült Államokat, hogy „a kezdeményezés az ukránok oldalán van”, tisztviselők a CNN-nek azt mondták, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan arra kényszerülhet, hogy békekérelmet nyújtson be, ha az offenzíva továbbra is akadozik.

Egy magas rangú amerikai katonai tisztviselő azt jósolta, hogy Kijev egyre inkább az Oroszországon belüli csapásokra fog támaszkodni – mint például a közelmúltban a Moszkva elleni dróntámadások -, hogy kompenzálja a harctéren mutatkozó vereséget. A Kreml hasonló következtetéseket vont le ezekből a támadásokból, Dmitrij Peszkov szóvivő múlt héten kijelentette, hogy Kijev „terrorista csapásokat” indít „kétségbeesésből”, hogy elterelje a figyelmet kudarcos ellentámadásáról.

Kapcsolódó írásaink