Külföld

Az európai uniós szankciók ellenére Németország több tízezer schengeni és nemzeti vízumot adott ki oroszoknak

Nem fukarkodtak a beutazókkal

Németország 2022 februárja óta csaknem 32 000 nemzeti és 51 ezer schengeni vízumot adott ki Oroszország állampolgárainak a biztonsági megfontolások és az európai uniós korlátozások ellenére – közölte kedden a Karpatalja.in.ua az rbc.ua hírportál és a schengenvisainfo.com című uniós weboldalra hivatkozva.

Az európai uniós szankciók ellenére Németország több tízezer schengeni és nemzeti vízumot adott ki oroszoknak
Képünk illusztráció
Fotó: Northfoto

A jelentés szerint Németország kevésbé szigorú szabályokat alkalmaz a vízumok és tartózkodási engedélyek kiadására Oroszország állampolgárai számára. Ismertté vált, hogy 2022 februárja óta a német konzulátusok csaknem 32 000 nemzeti vízumot adtak ki oroszoknak.

Ezeket főleg olyan orosz állampolgárok kapták, akik 90 napra érvényes schengeni vízummal léptek be Németország területére. Ezen időszak lejárta után az oroszok nemzeti vízumot kértek, amely lehetővé teszi számukra, hogy hosszabb ideig tartózkodjanak az országban, és munkát vállaljanak.

Az Oroszországi Föderáció állampolgárai számára 2022 februárja óta kiadott rendes schengeni vízumok száma majdnem kétszerese a nemzeti vízumokénak. A német konzulátusok 51 ezret adtak ki. Az oroszok schengeni vízummal léphetnek be Németországba, valamint a schengeni övezethez tartozó összes többi országba.

Mivel a schengeni vízumok rövid ideig érvényesek, feltételezhető, hogy azok az oroszok, akik nem kértek nemzeti vízumot, már visszatértek Oroszországba. 2022-ben Németország humanitárius vízumokat is kiadott oroszoknak – főként újságíróknak, emberi jogi aktivistáknak és azoknak, akik nyilvánosan felszólaltak az Ukrajna elleni agresszió ellen. Az oroszok összesen 1665 humanitárius vízumot kaptak.

Az oroszoknak számos vízumot adtak ki más schengeni országokban is. Például három uniós ország adta ki az orosz állampolgároknak a vízumok 60%-át: Finnország (105 323 vízumot), Spanyolország (154 450 vízumot) és Olaszország (103 099 vízumot).

Más országok is jelentős számú vízumot adtak ki tavaly oroszoknak: Görögország (61 840), Franciaország (55 285), Németország (38 809) és Magyarország (25 081). A hivatalos adatok szerint az orosz állampolgárok visszautasítási aránya 10,2% volt.

Kapcsolódó írásaink