Külföld

A nigériai elnök szerint a diplomácia jelenti a legjobb kiutat a nigeri válságból

A diplomácia jelenti a legjobb kiutat a nigeri katonai hatalomátvétel nyomán keletkezett válságból – közölte kedden Bola Tinubu nigériai elnök a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) augusztus 10-ére tervezett rendkívüli csúcstalálkozója előtt.

A nigériai elnök szerint a diplomácia jelenti a legjobb kiutat a nigeri válságból
Bola Tinubu nigériai elnök
Fotó: AFP/Kola Sulaimon

Tinubu - aki jelenleg az ECOWAS soros elnöki tisztségét is betölti – szóvivője, Ajuri Ngelale közlése szerint úgy fogalmazott, hogy a diplomácia „biztosítja a legjobb utat előre” a válság rendezésére. Hozzátette, hogy ez az ECOWAS-tagállamok államfőinek konszenzusos álláspontja.

Ngelale elmondta, hogy a csúcstalálkozón „messzeható döntéseket” fognak hozni az államcsoport további lépéseit illetően. Hangsúlyozta mindemellett, hogy „egyetlen lehetőség sem került le a tárgyalóasztalról”.

Ngelale egyben közölte, hogy Tinubu újabb pénzügyi szankciókkal sújtotta Nigéria központi bankján keresztül a nigeri hatalomátvételben érintett személyeket és vállalatokat.

Az ECOWAS vasárnapig szabott határidőt a házi őrizetben tartott Mohamed Bazoum nigeri elnök szabadon engedésére és hivatalába történő visszahelyezésére. Ellenkező esetben – figyelmeztetett – a juntának akár katonai beavatkozással kell szembenéznie.

Az országcsoport csütörtökön rendkívüli csúcstalálkozót tervez Abujában, Nigéria fővárosában, hogy a további lépésekről döntsön. Tagállamai a hétvégén ismertették egy lehetséges katonai beavatkozás terveit. A francia RFI rádió kedden arról számolt be, hogy az elképzelések között egy 25 ezer fős katonai erő szerepel. Nigéria mellett Benin, Szenegál és Elefántcsontpart mutatkozott hajlandónak az akcióban való részvételre.
A puccsistákat ugyanakkor az ECOWAS-ból felfüggesztett Mali, Burkina Faso és Guinea biztosította támogatásáról.

Kapcsolódó írásaink