Külföld

A román kormányfő kilátásba helyezte lemondását, ha koalíciós partnerei nem támogatják deficitcsökkentő reformcsomagját

Elmondta: augusztus végéig mindenképpen meg kell állapodniuk az Európai Bizottsággal egy új, vállalható költségvetési hiánycélról

Marcel Ciolacu román szociáldemokrata miniszterelnök kilátásba helyezte lemondását és előre hozott választások kiírását arra az esetre, ha liberális koalíciós partnerei nem támogatják az állami kiadások lefaragására és a költségvetési bevételek növelésére irányuló reformcsomagját.

A román kormányfő kilátásba helyezte lemondását, ha koalíciós partnerei nem támogatják deficitcsökkentő reformcsomagját
A román kormányfő kilátásba helyezte lemondását, ha koalíciós partnerei nem támogatják deficitcsökkentő reformcsomagját
Fotó: AFP/Tobias Schwarz

A miniszterelnök a Ion Cristoiu publicistának adott interjújában beszélt erről hétfő este az Aleph News hírcsatornán azzal kapcsolatban, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusai között a múlt héten nyilvános üzengetés kezdődött arról: ki a felelős a tervezett 4,4 százalékos GDP-arányos hiánycélnál jóval nagyobb, az európai alapok lehívását veszélyeztető költségvetési hiányért.

A miniszterelnök szerint Romániának idén a GDP 6,2 százalékára rúgó hiánya lesz, ha nem hoz sürgős intézkedéseket.

„Ha a liberálisok nem értik a helyzetet és azt, hogy mi forog kockán, akkor visszaadom a mandátumom, és jöjjenek a választások!” – figyelmeztetett Ciolacu. Rámutatott: a legnagyobb kihívás az, hogy a korrekciókat a jelenleg 19 százalékos áfa emelése nélkül hajtsák végre.

Hozzátette: az intézkedéscsomag nem tartalmaz új adókat, hanem megszünteti az adókedvezményeket, és kiterjeszti az egészségügyi hozzájárulást. Emelések csak a jövedéki adónál és a természeti erőforrások haszonbérleti díjánál várhatók.

Ciolacu is elismerte, hogy a 2023-as állami költségvetés tervezésénél túlbecsülték a bevételek növekedési ütemét: ezek a tervezett 14 százalékhoz képest csak 11 százalékkal magasabbak a tavalyinál. A kormányfő szerint ezért nem az akkori szociáldemokrata pénzügyminiszter a felelős, hanem a lakossági fogyasztás és az ipari termelés visszaesése miatt következett be.

A miniszterelnök elmondta: augusztus végéig mindenképpen meg kell állapodniuk az Európai Bizottsággal egy új, vállalható költségvetési hiánycélról, oly módon, hogy Románia lehívhassa a számára elkülönített európai uniós forrásokat.

Romániában a múlt héten egyidejű Facebook-bejegyzésben jelentette be Marcel Ciolacu szociáldemokrata és Nicolae Ciuca liberális pártelnök, hogy a koalíciós pártok megállapodtak az állami kiadások lefaragásáról és a bevételek növeléséről. A takarékossági intézkedések közül 200 ezer betöltetlen közalkalmazotti állás felszámolását, az „indokolatlan” pótlékok eltörlését, valamint intézmények összevonását és felszámolását emelték ki.

A kiadások csökkentésével az év végéig mintegy hatmilliárd lejes (473 milliárd forint) megtakarítást akarnak elérni. Ugyanilyen mértékben tervezik növelni a költségvetési bevételeket is.

A bejelentett reformcsomag azonban tiltakozást váltott ki minden érintett szektor – az adókedvezmények megvonását kifogásoló IT-szektor és az építőipar, valamint az intézményösszevonások és a létszámstop ellen tiltakozó kulturális szféra és az igazságszolgáltatás – részéről, a kormánypártok egyes politikusai pedig kölcsönösen koalíciós partnerüket hibáztatják a kialakult helyzetért.

Románia több mint 37 milliárd lejes deficittel zárta az első fél évet, ami a GDP 2,34 százalékát teszi ki.

Romániában önkormányzati, parlamenti, EP- és elnökválasztást is rendeznek 2024-ben.

Kapcsolódó írásaink