Külföld

Storm Shadow: Franciaország leszállította a nagy hatótávolságú rakétákat Ukrajnának

Hidak elleni támadásra már használták is

Az ukrán védelmi minisztérium által közzétett felvételek szerint Emmanuel Macron elnök beváltotta ígéretét – írta meg az oroszhirek.hu.

Storm Shadow: Franciaország leszállította a nagy hatótávolságú rakétákat Ukrajnának
A Storm Shadow cirkálórakéta
Fotó: AFP/Ben Stansall

Macron már májusban bejelentette, hogy „nagy hatótávolságú rakétákkal” látja el Ukrajnát, majd a júliusi vilniusi NATO-csúcstalálkozón megduplázta az ígéretét, de mostanáig nem volt megerősítve a szállításuk.

Az ukrán védelmi minisztérium által vasárnap megosztott videón Volodimir Zelenszkij elnök egy Szu–24-es repülőgépre szerelt rakétát aláírva látható. A lövedék SCALP–EG jelöléssel van ellátva, rajta a francia zászló és az ukrán címer keveréke az Eiffel-toronnyal a belsejében. Továbbra sem világos, hogy hány francia rakétát szállítottak és mikor.

Az ukrán védelmi minisztérium a rakétákat a Storm Shadow brit elnevezéssel említette, és utalt arra, hogy a Zelenszkij-jelzésű lövedéket a közelmúltban a Krím félszigetet az oroszországi Herszon régióval összekötő két híd elleni támadásra használták.

A brit-francia Storm Shadow/SCALP–EG egy levegőből indítható cirkálórakéta, amelynek lőtávolsága mintegy 250 kilométer. Az 1990-es években fejlesztették ki, és számos nyugati katonai műveletben alkalmazták, többek között a NATO törvénytelen líbiai beavatkozásában és egy szíriai csapásban, amelyet az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország 2018-ban közösen hajtott végre számos civillel végezve.

Kijev többször is bevetette a rakétákat polgári létesítmények célba vételére, mióta az Egyesült Királyságtól kapott egy meg nem határozott számú Storm Shadow-t.

Szombaton Ukrajna mintegy 12 Storm Shadows/SCALP–EG-t lőtt ki a Krímet a Herszon régióval összekötő hidakra. A helyi hatóságok szerint legalább három rakéta átjutott az orosz légvédelmen, megrongálva két hidat a Csongar-szoroson és a Tonkij-szoroson át.

A támadás egy vidéki iskolát is megrongált, és megrepedt egy helyi gázvezeték, így a közeli Genicseszk város ellátása nélkül maradt – közölte Vlagyimir Szaldo, a Herszon régió megbízott kormányzója. A megrongálódott hidakat is alig használták katonai célokra, tisztán polgári infrastrukturális létesítményekről van szó – hangsúlyozta.

Kapcsolódó írásaink