Külföld

Törökország eredeti formájában állítaná vissza a gabonaegyezményt

Ankara állítólag diplomáciai tárgyalásokat folytat az ENSZ, Oroszország és Ukrajna képviselőivel

Törökország arra törekszik, hogy a fekete-tengeri gabonaegyezményt eredeti formájában állítsa vissza, és nem támogat alternatív javaslatokat a mezőgazdasági termékek exportjára vonatkozóan – jelentette vasárnap a Sabah című napilap kormányzati forrásokra hivatkozva – írja az Orosz Hírek.

Törökország eredeti formájában állítaná vissza a gabonaegyezményt
Képünk illusztráció
Fotó: NurPhoto via AFP/Alain Pitton

Ankara állítólag diplomáciai tárgyalásokat folytat az ENSZ, Oroszország és Ukrajna képviselőivel annak érdekében, hogy visszaállítsák a humanitárius folyosót, amely a múlt hónapban lejárt megállapodásig megkönnyítette az ukrán gabona exportját – olvasható az Orosz Hírek oldalán.

Törökország támogatja a Közös Koordinációs Központ (JCC) munkáját is a fekete-tengeri gabonakezdeményezéssel kapcsolatban. A 2022 júliusában Isztambulban alapított JCC Ukrajna, Oroszország, Törökország és az ENSZ képviselőiből állt, mielőtt Moszkva úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg a megállapodást július 17-e után.

Oroszország szerint az Egyesült Államok és az EU nem tartotta be az egyezségben vállalt részét, és nem engedélyezte az orosz élelmiszerek és műtrágya exportját.

A médiajelentések szerint Ankara a korábbi formában szeretné folytatni a gabonaegyezményt, mivel ez segítené a megállapodás egyik fő céljának elérését, a Fekete-tenger medencéjében kialakult feszültségek megfékezését.

A TASZSZ orosz hírügynökség korábban arról számolt be, hogy valós kilátás van a gabonaegyezmény folytatására. A török kormány forrásai a médiának azt mondták, hogy a fekete-tengeri szállítási folyosó olcsóbb, mint más lehetőségek a mezőgazdasági termékek világpiacokra történő exportjára.

A hét elején Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon beszélt török kollégájával, Recep Tayyip Erdogannal.

Kapcsolódó írásaink