Külföld

Nigeri válság: Az ECOWAS lejáró ultimátuma ellenére a junta nem adja jelét meghátrálásnak

A nigeri junta a hétvégén tovább tudta erősíteni hatalmát az országban

A nigeri junta a hétvégén tovább tudta erősíteni hatalmát az országban dacára a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) által támasztott, vasárnap lejáró ultimátumnak.

Nigeri válság: Az ECOWAS lejáró ultimátuma ellenére a junta nem adja jelét meghátrálásnak
Képünk illusztráció
Fotó: AFP

Vasárnap délután a katonai hatalomátvételt támogatók közül több ezren gyűltek össze az egyik niameyi stadionban, arra az esetre, ha fegyveres intervenció indulna az ország ellen, és a junta delegációjának tagjait hatalmas ováció fogadta - jelentette az AFP francia hírügynökség.

Az ECOWAS vasárnapi határidőt szabott ugyanis a háziőrizetben tartott Mohamed Bazoum nigeri elnök szabadon engedésére és hivatalába történő visszahelyezésére, ellenkező esetben a juntának akár katonai beavatkozással kell szembenéznie.

A határidő lejárta előtt röviddel azonban nem volt jele annak, hogy katonai hatalom visszatáncolna. Egyelőre az sem világos, hogy a tizenöt afrikai országot tömörítő ECOWAS mikor dönt a további lépésekről, illetve a lehetséges katonai beavatkozásról. Ez utóbbi roppant vitatott kérdésnek számít tekintettel arra, hogy a Németországnál háromszor nagyobb, 26 millió lakosú állam területén egy ilyen bevetés mind logisztikai, mind katonai szempontból nehéz kihívásnak ígérkezne.

A junta időközben hatalma megszilárdításán dolgozik. Szombatra virradóra például a puccsisták közölték, hogy a hadsereg kulcsfontosságú posztjait saját embereikkel töltötték fel. A hadsereg új parancsnokának pedig Moussa Salao Barmou tábornokot nevezték ki. Barmou korábban a különleges erők parancsnokaként szolgált.

Vasárnapra virradóra a fővárosban, Niameyben ifjúsági polgárőrségek alakultak a dpa német hírügynökség beszámolója szerint. Ezek az alakulatok a közlekedési csomópontokon ellenőrzőpontokat rendeztek be. A polgárőrségek tagjai olyan bizottságok soraiból kerültek ki, amelyek az új katonai hatalmat támogató megmozdulásokat is szervezték.

Kapcsolódó írásaink

Nigerbe mehet a Wagner csoport

ĀA Száhel-övezetben található ország katonai vezetése az orosz magánhadsereggel tárgyal a mielőbbi együttműködésről