Külföld

Nigerbe mehet a Wagner csoport

Salifou Mody tábornok, a múlt héten katonai puccsal hatalomra került nigeri tisztek egyike szerdán Maliba látogatott, helyi források szerint többek között azért, hogy a Wagner csoporttal tárgyaljon a mielőbbi együttműködés reményében.

Nigerbe mehet a Wagner csoport
Afrikai katonák és a Wagner csoport rajongói egy kiképzőtáborban
Fotó: MH/Telegram

Assimi Goïta, Mali átmeneti elnöke is fogadta Modyt és a népes küldöttséget, amely elkísérte. Mint ismert, az oroszbarát Mali és Burkina Faso azonnal kiállt a Mohamed Bazoum nigeri elnök hatalmát megdöntő lázadók mellett. Utóbbi eközben az Egyesült Államok támogatását, az alkotmányos rend helyreállítását, lényegében a puccsisták katonai erővel történő leverését kérte Washingtontól. A forradalmi kormány pedig felmondta a Franciaország és Niger között fennálló katonai szerződéseket, és azonnali csapatkivonást követelt.

Egyelőre nem lehet tudni, milyen stádiumban vannak a junta és a Wagner csoport közötti tárgyalások, mindenesetre Jevgenyij Prigozsin többször üdvözölte a Nyugat-barát vezetés megdöntését, és utalt rá, hogy nagy tapasztalattal rendelkeznek a régió biztonsági kihívásainak kezelése terén.

Bár egyelőre hallgatnak a fegyverek, könnyen lehet, hogy a megbuktatott Bazoum kérésének eleget téve az Egyesült Államok vagy egy amerikai–francia koalíció megkísérli „kifüstölni” a lázadókat. Niger mindkét ország szempontjából kiemelkedő fontossággal bír. Párizsnak elsősorban gazdasági (óriási kedvezményekkel és szinte kizárólagosan fér hozzá az erőforrásokhoz), míg az Egyesült Államoknak katonai-geostratégiai indokai (Afrikában ott van a legtöbb támaszpontjuk és építettek egy börtönt is) lehetnek az akcióra.

Az erő alkalmazását végső esetben valószínűleg Brüsszel sem ellenezné. Már csak azért sem, mert az EU gázellátásának diverzifikációját szolgáló, évi 30 milliárd köbméter kapacitású transzszaharai gázvezeték nyomvonala Nigeren halad keresztül.

Kapcsolódó írásaink