Külföld

Mozgósítanak a nyugat-afrikai államok

A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) tagállamainak védelmi vezetése véglegesítette nigeri katonai intervenciós tervét pénteken, és mozgósításra szólította fel a tagországok hadseregeit, miután elakadtak a tárgyalások a nigeri katonai juntával, amely a héten felmondta katonai megállapodásait korábbi gyarmattartójával, Franciaországgal.

Mozgósítanak a nyugat-afrikai államok
Tüntetők Franciaország-ellenes plakátot tartanak a függetlenség napján tartott tüntetésen Niameyben augusztus 3-án. A puccs sújtotta Nigerben a tüntetéseket megelőzően biztonsági aggályok merültek fel, Franciaország biztonsági garanciákat követelt a külföldi nagykövetségek számára
Fotó: AFP

Az ECOWAS vasárnapi határidőt szabott a háziőrizetben tartott Mohamed Bazoum nigeri elnök szabadon engedésére és hivatalába történő visszahelyezésére, ellenkező esetben a juntának katonai beavatkozással kell szembenéznie.

A múlt szerdán puccsot elkövető nigeri katonai vezetés pénteken bejelentette, hogy menesztette az előző kormány néhány kulcsfontosságú poszton szolgáló nagykövetét, és arra figyelmeztette a nigeri állampolgárokat, hogy legyenek éberek a külföldi hadseregek és kémek megjelenésével kapcsolatban.

A The Washington Post című amerikai napilapban megjelent véleménycikkében Bazoum segélykérő felhívást tett közzé, amelyben úgy fogalmazott: „Túszként írom ezt a cikket”, és az Egyesült Államok és partnerei segítségét kérte.

A nigeri államcsínyt követően az új katonai vezetéssel folytatott tárgyalások sikertelensége Washington és szövetségesei utolsó jelentős biztonsági partnerországának nemzetközi elszigetelődését eredményezte a Száhel-övezetben.

A Szaharától délre fekvő hatalmas térséget a szélsőséges iszlamista szervezetek az elmúlt években a globális terrorizmus új központjává tették.

Az ECOWAS-tagállamok küldöttei a csütörtöki tárgyalások során nem tudtak találkozni Abdourahamane Tiani tábornokkal, a puccs vezetőjével és nem jutottak be a nigeri fővárosba, Niameybe sem.

A 15 államot tömörítő ECOWAS tagországainak védelmi és katonai vezetése, Mali, Burkina Faso, Csád, Guinea és Niger kivételével, pénteken a nigériai fővárosban, Abujában találkozott, és több lehetséges intézkedést is elfogadtak, a többi között a nigeri katonai intervenciót, amelyet a térség vezetői számára tett ajánlásként fogadtak el.

„Minden, a lehetséges katonai beavatkozással kapcsolatos részletet megtárgyaltunk és pontosítottunk, beleértve az időzítést, a szükséges erőforrásokat, és hogy hol, mikor és hogyan vetünk be katonai erőt” - fogalmazott Abdel-Fatau Musza, az ECOWAS politikai ügyekért, békéért és biztonságért felelős biztosa.

Musza nem említette, hogy az ECOWAS a vasárnapi határidő lejártával megindítaná a katonai támadást, de hozzátette, hogy a nigeri juntának napokon belül vissza kell helyeznie elnöki hivatalába Bazoumot, különben „a katonai vezetést átadjuk a polgári hatóságoknak” – fogalmazott.

Christopher Musa tábornok, nigériai vezérkari főnök arra kérte a térség országainak katonai vezetőit, hogy rendeljenek el „mozgósítást” és adjanak meg hadseregeiknek minden szükséges erőforrást, ahogy megállapodtak.

Kapcsolódó írásaink

Nigerbe mehet a Wagner csoport

ĀA Száhel-övezetben található ország katonai vezetése az orosz magánhadsereggel tárgyal a mielőbbi együttműködésről