Külföld

A balti államok megállapodtak, hogy lekapcsolódnak az orosz villamosenergia-hálózatról

Észtország, Lettország és Litvánia miniszterelnökei csütörtökön közös nyilatkozatot írtak alá, amelyben megállapodtak abban, hogy legkésőbb 2025 elejéig lekapcsolódnak az orosz villamosenergia-hálózatról – jelentette az észt kormány sajtószolgálata.

Az Orosz Hírek oldalán megjelent cikk szerint a balti országok, amelyek mindannyian NATO- és EU-tagok, továbbra is a BRELL hálózat részei maradnak olyan országokkal együtt, mint Oroszország és Belarusz. 2018-ban megállapodtak abban, hogy 2025 végéig leválnak a BRELL-ről, és a Lengyelországon keresztül csatlakoznak az ENTSO-E nevű alternatív villamosenergia-hálózathoz. A 2008-ban uniós megbízás alapján alapított hálózat mára a blokk határain túlra is kiterjed, és 35 országot foglal magában.

„Fontos, hogy a balti országok közösen dolgozzanak a szinkronizációs erőfeszítések felgyorsításán, ami lehetővé teszi számunkra a kockázatok további kezelését” – jelentette ki Kaja Kallas észt miniszterelnök.

„A MINISZTERELNÖKÖK ÉS ÉN MEGÁLLAPODTUNK ABBAN, HOGY DESZINKRONIZÁLÓDUNK AZ OROSZ (BRELL) HÁLÓZATRÓL, AMINT EZ TECHNIKAILAG LEHETSÉGES” – TETTE HOZZÁ.

A balti átviteli rendszerüzemeltetők elemzései azt mutatják, hogy a három államnak 2025 elejére meglesz a műszaki kapacitása a váltáshoz – magyarázta Kallas, megjegyezve, hogy ez azt jelenti, hogy a szinkronizációt nagyjából egy évvel előbbre lehet hozni. Addig a balti és a lengyel üzemeltetők a jelentések szerint folytatják rendszereik robusztusabbá tételét, ami szükséges a kiesések és az áremelkedések kockázatának mérsékléséhez.

A balti államok többször is azt állították, hogy a Moszkva által ellenőrzött BRELL hálózattól való függőség potenciális veszélyt jelent, ha Oroszország „fegyverré teszi” az áramellátást, és a tervezett kilépés előtt lekapcsolja őket a hálózatról. A Reuters tavaly júniusban arról számolt be, hogy az európai hálózatüzemeltetők készségüket fejezték ki, hogy rövid időn belül bevonják a balti országokat az ENTSO-E hálózatba, ha Moszkva lekapcsolja őket.

Kapcsolódó írásaink