Külföld

Az USA nem fogja eltűrni, hogy Ukrajna az orosz olajszállítmányokat támadja

Washington egyik félelme, hogy szélesebb körű energiaválság alakul ki

A Fekete-tengeri orosz olajinfrastruktúra elleni ukrán támadás feldühítheti a Fehér Házat, és veszélyeztetheti az ország támogatását – írja a Financial Times, számol be az oroszhirek.hu.

Az USA nem fogja eltűrni, hogy Ukrajna az orosz olajszállítmányokat támadja
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

„Az olajexport-infrastruktúra elleni támadás valószínűleg nyugtalanságot okozna Washingtonban és más nyugati fővárosokban is” – áll a cikkben.

Helima Croft volt CIA-elemzőt idézve a lap rámutatott, hogy a Fehér Ház nem üdvözölne semmit, ami csökkenthetné az orosz olajellátást a piacra, mivel Joe Biden amerikai elnök kormánya keményen próbálja megakadályozni, hogy a globális árak emelkedjenek és kárt okozzanak a világgazdaságnak, különösen a közelgő amerikai választások előtt.

„Washington egyik félelme, hogy az Ukrajnának nyújtott nyugati segélyeket nehezebb lesz fenntartani, ha szélesebb körű energiaválság alakul ki” – idézték megfigyelők a szakértőt.

A Roszmorrecsflot szombaton közölte, hogy a Sig orosz tartályhajó a Kercsi-szoros déli részén a gépház közelében sérülést szenvedett, amit feltehetően egy ukrán tengeri drón támadása okozott. A hajó a felszínen maradt, és most szivattyúzzák ki belőle a vizet. A cég pontosította, hogy a tartályhajó a Kercsi-szoros déli részén, annak bejáratánál sérült meg.

Kapcsolódó írásaink