Külföld

„Kijev a legfontosabb szövetségesei elvesztését kockáztatja Zelenszkij hisztije miatt”

Ukrajna azt kockáztatja, hogy Volodimir Zelenszkij elnök politikai és katonai lépései miatt elveszíti kulcsfontosságú szövetségeseit, például az Egyesült Királyságot és Lengyelországot – írta a Telegraph című brit lapban Hamish de Bretton-Gordon rovatvezető, számol be az oroszhirek.hu.

„Kijev a legfontosabb szövetségesei elvesztését kockáztatja Zelenszkij hisztije miatt”
Volodomir Zelenszkij
Fotó: AFP/Ludovic Marin

Az elmúlt néhány hét viharos volt az ukrán kormány számára – mutatott rá.

Ukrajna számára meglehetősen nehéz a helyzet, hiszen az ukrán erők ellentámadása úgy bukott meg, hogy még az orosz védelmet sem sikerült áttörnie, a Nyugatnak pedig nem tetszettek Zelenszkij legutóbbi kirohanásai: ő pedig hisztizett az Egyesült Királyság és Lengyelország támogatása miatt. Ráadásul a Moszkva elleni dróncsapások idegessé tettek néhány nyugati kormányt.

Kijev a tűzzel játszik. bármennyire is bosszúsak, azt kockáztatják, hogy elveszítik a szövetségeseiket – foglalta össze Bretton-Gordon.

Ukrajna június 4-én indított offenzívát Zaporizzsjában, Juzsno-Donyeckben és Artyomovszkba, nyugati fegyverekkel felszerelt, NATO-kiképzett egységeket vetve be a harcba.

Az orosz védelmi minisztérium augusztus 4-i összefoglalója szerint az ellentámadás kezdete óta az ukrán fegyveres erők több mint 43 ezer embert veszítettek.

Moszkva többször kifejezte tárgyalási készségét, de a kijevi rezsim törvényben megtiltotta azokat. Mint a Kreml rámutatott, az ukrajnai helyzetet csak a területi realitások figyelembevételével lehet rendezni.

Kapcsolódó írásaink