Külföld

Vitatott régióban talált óriási kincset India

Nagyszabású infrastrukturális fejlesztések mennek végbe az indiai Kasmírban és Dzsammuban. A két állam régóta területi viták tárgya India, Pakisztán és Kína között, a terület nagyjából felét India tartja ellenőrzése alatt, Pakisztán az északnyugati részein van jelen, Kína pedig egy kisebb területen a tartomány északkeleti részén. Több évtizedes kutatás után idén India lélegzetelállító felfedezést tett, ami jelentősen felértékeli a régiót, és könnyen lehet, hogy újabb ellentéteknek ágyaz meg – éppen akkor, amikor India és Kína kapcsolata nem a legszebb napjait éli – számolt be a Hirado.

Vitatott régióban talált óriási kincset India
Indiai–kínai határterület
Fotó: NurPhoto via AFP/Faisal Khan

Az indiai kormány elutasította a BYD kínai elektromosautó-gyártó cég egymilliárd dolláros befektetési javaslatát, amely szerint indiai partnerével karöltve elektromosjármű-gyártó üzemet hozna létre Indiában. Az elutasításnak egyes feltételezések szerint biztonsági okai voltak – írják.

Kína arra kérte szomszédját, hogy a sikertelen kísérletet követően tegyen erőfeszítéseket a kétoldalú kapcsolatok rendezése érdekében.

Mindkét országnak ragaszkodnia kell ahhoz a stratégiai jellegű megközelítéshez, hogy nem jelentenek fenyegetést egymásra – hangoztatta Vang Ji frissen kinevezett kínai külügyminiszter.

Számos új autópálya-szakasz, a legmodernebb eljárásokkal épülő alagutak építése van folyamatban, melyek elkészültével a régió Kínával és Pakisztánnal közös határának védelmi kilátásai nagymértékben megnövekednek. Nem csak ez az egyetlen ok ugyanakkor arra, hogy India ekkora erőforrásokat koncentrál a területre – írják.

A lap szerint India nemrég káprázatos új felfedezést tett: mintegy 6 millió tonnányi és 410 milliárd dollár (164 ezer milliárd forint) értékű lítiumlelőhelyet találtak Kasmírban, mely lítium-nagyhatalommá teszi az országot.

A lítium az okostelefonoktól az elektromos járművekig széles körben használt akkumulátorok kulcsfontosságú eleme. Jelenleg Kína felelős a világ lítiumtermelésének több mint feléért – és Hongkonggal együtt India szükségleteinek 96 százalékáért –, de ez könnyen lehet, hogy a közeljövőben megváltozik – számoltak be.

Kapcsolódó írásaink