Külföld

Indiában a legfelsőbb bíróság felfüggesztette Rahul Gandhi kétéves börtönbüntetését

Indiában a legfelsőbb bíróság pénteken felfüggesztette a márciusban becsületsértésért elítélt ellenzéki Rahul Gandhi büntetését, aki így visszatérhet az indiai politikai életbe, és indulhat a jövő évi választásokon.

Indiában a legfelsőbb bíróság felfüggesztette Rahul Gandhi kétéves börtönbüntetését
Rahul Gandhi visszatérhet a politikai életbe
Fotó: AFP/Noah Seelam

Az 53 éves Gandhit márciusban ítélték két év letöltendő börtönbüntetésre, mert a 2019-es parlamenti választások előtt, a délnyugat-indiai Karnataka államban tartott kampánybeszédében „minden Modit megsértett”, amikor azt kérdezte a hallgatóságtól: „Miért hívnak minden tolvajt Modinak?” Purnes Modi, a kormányzó Indiai Néppárt (BJP) képviselője a gúnyolódó kijelentés miatt jelentette fel Gandhit.

Gandhi kétéves szabadságvesztése miatt automatikusan elvesztette parlamenti mandátumát, Indiában ugyanis törvény írja elő, hogy a két év vagy hosszabb börtönbüntetésre ítélt politikusokat meg kell fosztani parlamenti mandátumoktól.

Gandhi az után kényszerült fellebbezni a legfelsőbb bíróságnál, miután a Gudzsarát állambeli bíróságok rendre visszautasították fellebbezési indítványait.

Az ügyben eljáró bírói tanács elnöke szerint Gandhi megjegyzése ugyan nem volt ízléses, és nagyobb körültekintéssel kellett volna fogalmaznia egy nyilvános beszédben, de az ügyben első fokon eljáró bíróság nem indokolta meg, hogy miért szükséges az ezért kiszabható legnagyobb büntetést alkalmazni, amellyel így nem csak Gandhit büntették meg, hanem azokat a választópolgárokat is, akik rá szavaztak, hogy képviselje őket a törvényhozásban.

Kapcsolódó írásaink