Külföld

Rendkívüli ülésszakra hívják össze a román parlamentet, hogy módosítsák a különnyugdíjak törvényét

Rendkívüli ülésszakra hívják össze jövő héten a kétkamarás román parlamentet, hogy az alkotmánybíróság észrevételeinek megfelelően módosítsák a nem járulékalapú különnyugdíjak törvényét – jelentette be csütörtökön Marcel Ciolacu miniszterelnök, a nagyobbik kormánypárt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

Rendkívüli ülésszakra hívják össze a román parlamentet, hogy módosítsák a különnyugdíjak törvényét
A miniszterelnök felkérte az igazságügyi minisztert, hogy a jövő hétig dolgozza ki törvénymódosító javaslatait (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Alex Nicodim

A politikus Facebook-bejegyzésében rámutatott: a törvénynek mielőbb hatályba kell lépnie ahhoz, hogy Románia hozzáférhessen az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében elkülönített uniós alapokhoz. „Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a különnyugdíjak miatt elveszítsük az európai forrásokat!" – idézte a miniszterelnök bejegyzését az Agerpres hírügynökség.

Ciolacu hozzátette: felkérte az igazságügyi minisztert, hogy a jövő hétig dolgozza ki törvénymódosító javaslatait az alkotmánybíróság által megfogalmazott kifogások figyelembevételével.

Nem sokkal később a kisebbik koalíciós párt, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által jelölt Alina Gorghiu igazságügyi miniszter ugyancsak a Facebookon azt válaszolta a kormányfő nyilvános bejelentésére, hogy a törvénymódosítás a parlament hatásköre, az igazságügyi tárca legfeljebb „segíthet" néhány módosító javaslat megfogalmazásában, miután egyeztetett a legfelsőbb bírói tanáccsal (CSM), a legfőbb ügyészséggel és a legfelsőbb bírósággal.

A PNL és PSD között a különnyugdíjak, a megnövekedett költségvetési hiány, valamint a kilátásba helyezett költséglefaragások és adóemelések kapcsán nyilvános szóváltás alakult ki.

Robert Sighiartau PNL-alelnök szerint a szociáldemokrata kormányfőnek „hátrébb kellene lépnie", miután a különnyugdíjakról szóló, a PSD által előterjesztett törvény elbukta az alkotmányossági kontrollt, és így kétségessé vált, hogy Románia lehívhatja-e a PNRR második, 3 milliárd eurós részletét.

Marcel Ciolacu és Sorin Grindeanu, a PSD két vezető politikusa válaszképpen azt üzente a liberálisoknak, hogy a PSD-kormány 2019-es leváltása után hatalomra került „szerencsétlen" (Ludovic Orban és Florin Citu vezette) liberális kormányok tehetnek arról, hogy Románia eladósodott, és az egyedüli tagország, amely ellen túlzottdeficit-eljárást folytat az Európai Bizottság.

Kapcsolódó írásaink