Külföld

India és Brazília cáfolta a nyugati sajtóhíreket, hogy nem támogatják a BRICS bővítését

Arindam Bagchi: Alaptalan spekuláció

India csütörtökön tagadta, hogy aggályai lennének a BRICS tervezett bővítésével kapcsolatban, amely állításról a Reuters a hét elején számolt be. Brazília szintén kiállt a csoport bővítése mellett, ezzel cáfolva a hírügynökség ugyanezen jelentését, amely az országot a blokk növekedése ellen tiltakozó „fő ellenállónak” nevezte – írta az Oroszhirek.hu.

India és Brazília cáfolta a nyugati sajtóhíreket, hogy nem támogatják a BRICS bővítését
Arindam Bagchi
Fotó: Twitter

A média állításai India állítólagos fenntartásairól a BRICS tervezett bővítésével kapcsolatban alaptalan spekuláció – mondta Arindam Bagchi külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön újságíróknak a heti sajtótájékoztatón.

„Ez egyszerűen nem igaz” – hangsúlyozta.

Szerdán a Reuters a brazil kormány névtelen forrásaira hivatkozva azt állította, hogy Brazília az a BRICS-tag, amelynek a legnagyobb kétségei vannak a bővítéssel kapcsolatban, ezzel felváltva Indiát ezen a poszton.

Órákkal később azonban Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök cáfolta a jelentést.

„Azon a véleményen vagyok, hogy ahány ország be akar lépni, ha megfelelnek az általunk felállított szabályoknak, elfogadjuk az országok belépését” – mondta újságíróknak.

A feltörekvő országok szövetségét jelenleg Brazília, Oroszország, India, India, Kína és Dél-Afrika alkotja. Több tucatnyi más ország is kifejezte csatlakozási szándékát, 22 pedig már hivatalos kérelmet adott be a felvételre.

Az eredetileg négy tagból álló BRICS eddig csak egyszer, 2010-ben Dél-Afrikával bővült, előzetes feltételek nélkül. A tagállamok jelenleg megvitatják, hogy a jelölteknek milyen kritériumoknak kell megfelelniük, és hogyan működne a bővítési folyamat, mivel a BRICS konszenzussal hozza meg döntéseit.

Dél-Afrika augusztus közepén Johannesburgban ad otthont a BRICS-vezetők csúcstalálkozójának. Az öt ország tisztviselői reményüket fejezték ki, hogy addigra a bővítést szabályozó eljárás véglegesítve lesz, és készen áll a jóváhagyásra.

A BRICS-tagok a világ népességének mintegy 40 százalékát és a világgazdaság mintegy negyedét teszik ki. A blokk a régebbi, nyugati dominanciájú nemzetközi intézmények alternatívájaként pozicionálja magát.

Kapcsolódó írásaink