Külföld

Vlagyimir Putyin Törökországba látogat

A látogatás időpontját nem részletezték

Recep Tayyip Erdogan török elnök megállapodott orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal az orosz elnök törökországi látogatásáról – közölte a török államfő hivatala, amelyet a Kreml is megerősített.

Vlagyimir Putyin Törökországba látogat
Vlagyimir Putyin
Fotó: AFP / Mikhail Metzel

„Erdogan elnök szerdán telefonbeszélgetést folytatott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A beszélgetés során a vezetők megállapodásra jutottak Putyin törökországi látogatásáról” – olvasható a RIA Novosztyi által idézett közleményben.

A látogatás időpontját a közlemény nem részletezte – írta az Oroszhirek.hu.

Putyin elmondta, hogy korábban megvitatta Erdogannal a személyes találkozó lehetőségét Oroszországban vagy Törökországban. Az orosz elnök szerint Erdogan még a törökországi elnökválasztás előtt meghívta, hogy látogasson el hozzá, de úgy döntöttek, hogy nem teszik meg, hogy „senki ne spekuláljon” a látogatás témájáról a választási kampány előtt, mert azt „a belpolitikai folyamat befolyásolására tett valamilyen kísérletnek” lehetne felfogni.

Moszkva és Ankara korábban is tervezte Putyin törökországi látogatását – mondta Jurij Usakov, az orosz államfő nemzetközi ügyekért felelős tanácsadója –, de a felek még nem állapodtak meg konkrét időpontokban. Usakov megjegyezte, hogy a törökországi látogatásra vonatkozó ígéret közvetlenül azután hangzott el, hogy Erdogan megnyerte a legutóbbi választásokat.

Kapcsolódó írásaink