Külföld

Indonézia török drónokat vásárol több száz millió dollár értékben

Indonézia 300 millió dollárért 12 darab Anka típusú katonai drónt vásárol a török Turkish Aerospace vállalattól – jelentette be szerdán a jakartai védelmi minisztérium.

Indonézia török drónokat vásárol több száz millió dollár értékben
Az Ankát alapvetően felderítő feladatokra fejlesztették ki a 2000-es években, de jelenlegi változatai már precíziós fegyverekkel is felszerelhetők
Fotó: Mohamad Salaheldin Abdelg Alsaye / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A tájékoztatás szerint a fegyvervásárlás célja az indonéz védelmi rendszerek minőségének, mennyiségének és változatosságának bővítése, és a szerződést február elején írták alá. A drónokat várhatóan 2025 novemberében veheti át az indonéz haderő.

Az Ankát alapvetően felderítő feladatokra fejlesztették ki a 2000-es években, de jelenlegi változatai már precíziós fegyverekkel is felszerelhetők.

Indonézia januárban használt, francia gyártmányú Mirage 2000-5 típusú harci repülőgépek megvételéről írt alá szerződést Katarral. Azt az üzletet számos bírálat érte a gépek kora miatt, de a jakartai kormány szerint az országnak gyorsan beszerezhető eszközökre van szüksége, mert a hadrendben álló harci gépei elöregszenek és le kell cserélni őket.

Indonézia tavaly februárban 42 Dassault Rafale megvásárlásáról is szerződést kötött, amelyek közül az elsők 2026 januárjában érkezhetnek meg az országba.

Kapcsolódó írásaink