Külföld

Az USA megerősítette, hogy biztonsági garanciákról tárgyalnak az ukránokkal

Az Egyesült Államok és szövetségesei több mint 100 milliárd dollár értékű fegyvert, felszerelést és lőszert juttattak Ukrajnába

Washington és Kijev hamarosan virtuális tárgyalásokat kezd a G7-ek által a litvániai NATO-csúcstalálkozón Ukrajnának ígért biztonsági garanciákról – erősítette meg hétfőn az amerikai külügyminisztérium, írta meg az Orosz Hírek.

Az USA megerősítette, hogy biztonsági garanciákról tárgyalnak az ukránokkal
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Armed Forces Ukraine

„Ezek a tárgyalások a héten kezdődnek” – mondta Matthew Miller külügyminisztériumi szóvivő a napi tájékoztatón újságíróknak, és úgy jellemezte őket, mint „annak a nyilatkozatnak a kiterjesztése, amelyet a G7-ek a legutóbbi vilniusi NATO-csúcson tettek közzé” – írta meg az oroszhirek.hu.

A kérdés azért merült fel, mert Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik tanácsadója, Andrij Jermak vasárnap újságíróknak beszélt a közelgő tárgyalásokról. Jermak elmondta, hogy Ukrajna a garanciáktól azt várja, hogy biztosítsák „győzelmi képességét” az Oroszországgal fennálló konfliktusban.

Miller viszont azt állította, hogy a Vilniusban felajánlott garanciák „Ukrajna biztonsága iránti hosszú távú kötelezettségvállalásokról” szólnak. Ez egy olyan folyamat, „amely elkülönül a most rendszeresen nyújtott biztonsági támogatásoktól” – mondta az újságíróknak -, és célja, hogy segítse Ukrajnát „hosszú távon egy olyan hadsereg létrehozásában, amely elrettentő erővel szolgálhat”.

Az Egyesült Államok és szövetségesei több mint 100 milliárd dollár értékű fegyvert, felszerelést és lőszert juttattak Ukrajnába az Oroszországgal szembeni ellenségeskedések 2022 februári eszkalálódása óta, miközben ragaszkodnak ahhoz, hogy nem részesei a konfliktusnak. Moszkva figyelmeztette a Nyugatot, hogy ezek a szállítmányok legitim célpontjai az orosz hadseregnek, és azt kockáztatják, hogy de facto harcoló felekké válnak.

A G7-es „biztonsági garanciák” Ukrajna vigaszdíja lett volna, amiért nem kapott meghívást a NATO-ba, ami miatt Zelenszkij többször is csalódottságának adott hangot. Olekszij Reznyikov védelmi miniszter akkor azt mondta, hogy látni akarja a javaslat „részleteit és az árát”, mielőtt megítélné érdemeit.

Miller szerint a még a héten sorra kerülő amerikai-ukrán tárgyalásokon a „biztonsági kötelezettségvállalások” részleteiről kellene tárgyalni. A külügyminisztériumi szóvivő pontosította, hogy a megbeszélések „virtuálisan, helyettes államtitkári szinten” zajlanak majd. Megjegyezte azt is, hogy ezeken nem vesz részt Victoria Nuland, aki korábban az európai és eurázsiai ügyek irodájáért felelős helyettes államtitkár és a kijevi Majdan-puccs szervezője volt, de a múlt héten előléptették megbízott helyettes államtitkárrá.

Nuland kulcsszereplője volt a 2014-es, az Egyesült Államok által támogatott kijevi puccsnak, amely ukrán nacionalistákat juttatott hatalomra, és a jelenlegi konfliktushoz vezetett. Májusban felfedte, hogy az Egyesült Államok tervei szerint az Ukrajna „hosszú távú jövőjéről” szóló megbeszélések megkezdését Kijev katonai offenzívájával egyidejűleg tervezik, amelynek tervezésében Washington „mintegy 4-5 hónapon át” segített - olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink